Foto: AFP/Scanpix
Krievijas Komunistiskās partijas līderis Genādijs Zjuganovs izteicis ierosinājumu sarīkot Sanktpēterburgā referendumu jautājumā par iespēju atkal pārdēvēt šo pilsētu par Ļeņingradu, kā to sauca padomju laikos.

Nesen Krievijas medijos parādījās informācija, ka Volgograda varētu tikt atkal pārdēvēta par Staļingradu - ar tādu lūgumu pie prezidenta Vladimira Putina esot vērsies kāds kara veterāns, un Putins atbildējis, ka pieļauj tādu iespēju un šajā jautājumā varot rīkot reģionālo referendumu.

"Pēc Lielā tēvijas kara pārdēvētas tikai divas pilsētas - Ļeņingrada un Staļingrada. Nav nejaušība, ka tām abām bija piešķirts varoņpilsētas nosaukums. Pasaulē šīs pilsētas pazīst kā Ļeņingradu un Staļingradu. Šādu iniciatīvu mēs esam izvirzījuši ne vienreiz vien, taču varas iestādes joprojām tai pretojas. Jāvēršas pie tagadējiem Sanktpēterburgas iedzīvotājiem," paziņojis Zjuganovs.

Tikmēr Krievijas Federācijas padomes deputāts Vadims Tjuļpanovs atgādinājis, ka iedzīvotāji savu viedokli jau izteikuši 1991.gadā, kad pilsēta atguva savu seno nosaukumu. "Kāda jēga ik pa divdesmit gadiem rīkot referendumu? Es vismaz nekādu jēgu nesaskatu. Kad savulaik Sanktpēterburgu pārdēvēja par Petrogradu, tā drīz pēc tam zaudēja galvaspilsētas statusu. Tādēļ uzskartu, ka pārdēvēt par Ļeņingradu nekādā ziņā nevajag," viņš spriedis.

Sākoties Pirmajam pasaules karam, toreizējo Krievijas galvaspilsētu Sanktpēterburgu pārdēvēja par Petrogradu. 1918.gadā galvaspilsēta tika pārcelta uz Maskavu, bet 1924. gadā, tūlīt pēc boļševiku revolūcijas līdera Vladimira Ļeņina nāves, Petrogradu pārdēvēja par Ļeņingradu.

1991. gadā 54% Ļeņingradas iedzīvotāju referendumā iestājās par to, ka pilsētai jāatgūst savs vēsturiskais nosaukums.


    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!