Foto: AFP/Scanpix

Krievijas Konstitucionālā tiesa piektdien uzdeva pārskatīt opozīcijas aktīvista Ildara Dadina notiesājošo spriedumu, atzīstot, ka likuma normas, kas protesta akcijas pasludina par krimināli sodāmām, jāpiemēro samērīgāk.

Lai gan Konstitucionālā tiesa nav atcēlusi likumu, kuru cilvēktiesību aizstāvji uzskata par drakonisku, tas var apgrūtināt turpmāk piemērot cietumsodu par miermīlīgām protesta akcijām.

Nākamgad Krievijā gaidāmas prezidenta vēlēšanas, un Kremļa eksperti uzskata, ka tajās uz ceturto pilnvaru termiņu varētu kandidēt pašreizējais valsts galva Vladimirs Putins, lai gan pats viņš to vēl nav apstiprinājis.

2015. gada decembrī 34 gadus vecajam Dadinam par nesankcionētām viena cilvēka protesta akcijām, tika piespriests trīs gadu cietumsods, kuru apelācijas instance samazināja līdz divarpus gadiem cietumā.

Viņš bija pirmais, kurš tika notiesāts, pamatojoties uz likumu, kas ieviests 2014. gadā pēc plašajām pret Putinu vērstajām protesta demonstrācijām. Ar šo likumu noteikts, ka demonstrāciju rīkošanas noteikumu pārkāpšana, kas izdarīta atkārtoti 180 dienu laikā, atzīstama par kriminālnoziegumu.

Konstitucionālā tiesa šo likumu atstāja spēkā, taču uzdeva Dadina lietu pārskatīt.

"Ja likumpārkāpums (..) nerada vai nesatur patiesa kaitējuma draudus, bet pēc būtības ir nelikumīgs vien no formālā viedokļa, tāds nodarījums nevar tikt atzīts par noziedzīgu sabiedrības apdraudējumu vai vest pie kriminālsoda," teikts Konstitucionālās tiesas atzinumā.

Dadina dzīvesbiedre Anstasija Zotova sociālajos medijos paudusi atzinību par viņa lietas pārskatīšanu, taču uzsvērusi, ka Konstitucionālajai tiesai būtu bijis jāatceļ arī likums, uz kura pamata viņas vīrs notiesāts.

Krievijas cilvēktiesību aktīvisti Dadinu uzskata par politieslodzīto.

Decembrī viņš paziņoju, ka cietumā ticis spīdzināts, un pauda bažas par savu dzīvību.

Cietuma administrācija noliedza šos apgalvojumus, taču vēlāk Dadins tika pārvests uz citu ieslodzījuma vietu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!