Krievijas televīzijas kanāliem ORT un RTR turpmāk Čečenijā būs jādarbojas "pareizāk", proti, savās reportāžās jārāda nevis svaigi līķi, bet gan tikko aparti tīrumi - šāds lēmums nupat pieņemts īpašā operatīvajā apspriedē Gudermesā, otrdien ziņo Krievijas interneta izdevums "Gazeta.ru".
Par "neapmierinošo masu saziņas līdzekļu darbību" tur spriedušas visas ieinteresētās puses - Maskavas ieceltā Čečenijas administrācija, Krievijas Dienvidu federālā apgabala un Federālā drošības dienesta vadība.

Krievijas Federālā drošības dienesta ģenerālis Aleksandrs Zdanovičs uzskata, ka "izkropļotu informāciju" Čečenijas iedzīvotāji jau esot "atēdušies", jo pat par notikumiem kaimiņu ciemā viņiem nākoties uzzināt no ārvalstu radiopārraidēm, kuras esot klaji tendenciozas. Arī pašas Krievijas televīzijas kompāniju - ORT, RTR, NTV un TV-6 uzņemšanas grupas nebūt nesekmējot situācijas stabilizāciju, jo dzenoties pēc sensācijām un šajā nolūkā noklusējot tās pozitīvās tendences, kas Čečenijā pēdējā laikā esot vērojamas.

Par neapmierinošu šajā ziņā atzīts arī Krievijas lielāko laikrakstu darbs. Masu saziņas līdzekļi neliekoties ne zinis par to, cik Čečenijā jau aparts tīrumu, kā tur norisinās normālas dzīves atjaunošana, - tā Krievijas interneta avīzei žēlojušies Čečenijas administrācijas pārstāvji. Žurnālistiem to vien vajagot, kā "parādīt svaigus līķus".

Galu galā apspriedē nolemts "radīt apstākļus, lai Čečenijas iedzīvotāji varētu uzzināt īsto patiesību par militāri politisko situāciju republikā" un lai viņiem nebūtu jāvērtē sava dzīve pēc tādu ārzemju korespondentu sagatavotajiem sižetiem, kuri "itin visā saskata katastrofu un totālus cilvēktiesību pārkāpumus".

Tā nu šī patiesība tiks iekrāsota visnotaļ pozitīvos toņos - bez jebkādiem līķiem, ierakumiem vai granātmetējiem, ironizē "Gazeta.ru".To plānots panākt, pirmkārt, veidojot vietējos masu saziņas līdzekļus. Pēc "Gazeta.ru" rīcībā esošajām ziņām, Čečenijā šobrīd neiznāk neviena republikas mēroga avīze, sešos rajonos retumis parādās informatīvas lapiņas, bet pārējos nav pat nekā tāda. Divas radiostacijas aptver 70 procentus Čečenijas teritorijas, bet kalnu rajonos nav uztveramas arī tās.

Lūgt naudu, kas vajadzīga jaunas masu saziņas līdzekļu sistēmas veidošanai, Krievijas ieceltās Čečenijas administrācijas vadītājs Ahmads Kadirovs brauks uz Maskavu. To līdzekļu, ko Krievijas valdība atvēlējusi Čečenijas sociālās un ekonomiskās jomas atjaunošanai, tik grandiozam mērķim ir par maz. Kadirovs ir gatavs Maskavā sīki izklāstīt savus projektus, kas paredz izdot republikas mēroga laikrakstu čečenu un krievu valodā, rajonu avīzes, izveidot informācijas aģentūru, modernizēt televīzijas un radio aparatūru.

Turklāt ierosināts apvienot Kadirova, federālo spēku Apvienotā grupējuma un Dienvidu federālā apgabala preses centrus kopīgā struktūrā. Kā izteicies ģenerālis Zdanovičs, tas palīdzēšot ne vien objektīvāk atspoguļot notikumus Čečenijā, bet arī nodrošināt pretspiedienu "teroristiem, kuri nesnauž, bet izplata savas proklamācijas internetā un kaisa lapiņas".

Līdz internetam Čečenijas administrācijai, protams, vēl tālu, bet visādā citādā ziņā situāciju var uzlabot. Domājams, ka tik cildenu mērķu vārdā Maskava ar naudu un administratīvu atbalstu neskoposies, uzskata "Gazeta.ru".

Kāpēc Čečenijas priekšnieki sākuši domāt par masu saziņas līdzekļu darbību tieši tagad? Pēc "Gazeta.ru" rīcībā esošajām ziņām, nesen centrālajā "terorisma apkarošanas operācijas" štābā viņiem pamatīgi mazgāta galva par bezdarbību un pilnīgu anarhiju, kas valdot republikas notikumu atspoguļošanā. Tāpēc nācies steidzami ķerties pie jaunas sistēmas veidošanas, secina interneta avīze.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!