Foto: RIA Novosti/Scanpix

Virkne Krievijas interneta mediju piektdien fotogrāfiju vietā izvietojuši melnus taisnstūrus, protestējot pret fotogrāfa Denisa Siņakova arestu, kurš atspoguļoja vides aizstāvju organizācijas "Greenpeace" aktīvistu akciju Arktikā pret "Gazprom" naftas ieguves platformu.

Protestam pievienojušies interneta mediji "Gazeta.ru", "Lenta.ru", telekanālu "Doždj" un NTV, radiostacijas "Eho Moskvi", žurnālu "Russkij reporter", "Boļšoj gorod" un "The New Times" vietnes, kā arī interneta izdevumi "Russkaja plaņeta" un "Znak.com". Attēlu vietā redzami melni un pelēki taisnstūri, kā arī vēstījumi lasītājiem. Daļa mediju akcijai pievienosies no pusdienlaika.

Tāpat Krievijas žurnālisti parakstījuši atklātu vēstuli ar prasību atbrīvot Siņakovu un atcelt visas viņam izvirzītās apsūdzības. "Mēs vēršamies pie valsts pirmajām personām ar lūgumu ievērot likumību un aicinām viņus neatstāt šo situāciju bez uzmanības," teikts vēstulē.

Krievijas mediji ir sašutuši par Siņakovam noteikto divu mēnešu arestu, neskatoties uz to, ka viņš "Greenpeace" akciju fotografējis tīmekļa medija "Lenta.ru" uzdevumā.

Starptautiskā mediju brīvības organizācija "Reportieri bez robežām" aicinājusi Siņakovu atbrīvot no apcietinājuma.

Fotogrāfs ilgstoši sadarbojies ar ziņu aģentūrām "Reuters" un AFP, kā arī izdevniecību "Komersant". Pēdējo divu gadu laikā viņš pavadījis "Greenpeace" aktīvistus, veidojot plašas reportāžas par viņu darbu.

Krievijas tiesa paturējusi apcietinājumā visus saistībā ar "Greenpeace" akciju aizturētos 30 cilvēkus.

Murmanskas tiesa ceturtdien noteica, ka 22 "Greenpeace" aktīvistu apcietinājuma termiņš jāpagarina par diviem mēnešiem, bet vēl astoņi cilvēki tiesas priekšā atkārtoti stāsies pirmdien, jo tiesnesis pieprasījis papildu informāciju.

Četri arestētie aktīvisti ir Krievijas pilsoņi, bet pārējie 26 - citu valstu pilsoņi.

Lietā par mēģinājumu nokļūt uz "Gazprom" naftas ieguves platformas Pečoru jūrā figurē 30 cilvēki. Viņiem izvirzītas apsūdzības pēc Krievijas Kriminālkodeksa 227.panta "Pirātisms".

Aizturētie savu vainu neatzīst, kā arī atsakās sniegt liecības, ņemot vērā lielo Krievijas varas pārstāvju pieļauto procesuālo pārkāpumu skaitu.

Jau ziņots, ka Greenpeace" aktīvisti 18.septembrī mēģināja Pečoru jūrā uzkļūt uz uzņēmuma "Gazprom neftj šeļf" naftas ieguves platformas "Prirazlomnaja", lai tur sarīkotu protesta akciju pret naftas ieguvi Arktikā. Nākamajā dienā Krievijas robežsargi no helikoptera nokļuva uz aktīvistu kuģa "Arctic Sunrise" klāja. Pēc aizturēšanas "Arctic Sunrise" kapteinis atteicās vadīt kuģi. Tad kuģis tika aizvilkts uz Murmanskas ostu.

"Arctic Sunrise" komanda pēc pratināšanas Krievijas Federācijas Izmeklēšanas komitejas Murmanskas apgabala pārvaldē ievietota izmeklēšanas izolatorā. Izmeklētāji ierosinājuši krimināllietu par pirātismu, paziņoja Izmeklēšanas komitejas oficiālais pārstāvis Vladimirs Markins.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins trešdien paziņoja, ka Krievijā arestētie "Greenpeace" aktīvisti nav pirāti, taču viņi ir pārkāpuši likumu.

"Es sīkumos nezinu, kas noticis, taču ir pilnīgi skaidrs, ka viņi nav pirāti," sacīja Putins, vienlaikus gan piebilstot: "Ir pilnīgi skaidrs, ka viņi pārkāpuši starptautisko tiesību normas."

Putins norādīja, ka aktīvisti "pārāk bīstami tuvu piekļuvuši [naftas ieguves] platformai", un uzsvēra, ka Krievijas varasiestādes tobrīd nav zinājušas, vai tie patiešām ir "Greenpeace" aktīvisti.

"Mūsu tiesībsargājošās iestādes, robežsargi nezināja, kas centās pārņemt platformu, uzdodoties par "Greenpeace"," norādīja Putins.

Pēc viņa teiktā, situāciju saasinājuši arī notikumi Kenijas galvaspilsētā Nairobi, kur vairākas dienas norisinājās asiņaina ķīlnieku krīze.

"Ņemot vērā asiņainos notikumus Kenijā, viss galu galā var notikt," sacīja Putins. Tiesa gan, ķīlnieku krīze Nairobi sākās pēc "Greenpeace" incidenta.

"Gazprom" grasās 2014.gadā sākt naftas ieguvi no "Prirazlomnaja", norāda vides aizstāvju organizācija, brīdinot par naftas noplūdes draudiem dabas rezervātu teritorijā, kurā mīt polārlāči, valzirgi un sastopami retu sugu putni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!