Foto: AFP/Scanpix

Kremļa kontrolētie valsts mediji svētdien demonstrēja videosižetus un publicēja rakstus, kuros ziņots par bruņotiem marodieriem Ukrainā un it kā notikušiem šokējošiem pāridarījumiem pret Ukrainas krievvalodīgajiem iedzīvotājiem.

Krievijas valsts mediji un vadošie politiķi izvērš plašu propagandas karu, cenšoties pārliecinātu Krievijas iedzīvotājus atbalstīt prezidenta Vladimira Putina militāro iejaukšanos Ukrainā.

Krievijas mediji arī cenšas diskreditēt Ukrainas jaunās amatpersonas un uzjunda minējumus par starptautisku līdzdalību protestos Kijevā.

Krievijas ziņu kanāls "Russia 24" demonstrēja videoierakstu, kurā kāds jauns krievs vārdā Vladislavs apgalvoja, ka Ukrainas proeiropiskie spēki viņu nolīguši pa naudu kā snaiperi.

"Tur ir algotņi. Viņi ir no dažādām valstīm: ASV un Vācijas. Viņi visi ieradās identiskās militārās formās," apgalvoja vīrietis.

Viņš sacīja, ka viņš baidās no ukraiņu atriebības par to, ka viņš atklājis šo informāciju, apgalvojot, ka protestu līderi Kijevā "cilvēkus iemet pagrabā un nogalina".

Telekanāla sižetā apgalvots, ka vīrietis aizturēts Krievijā netālu no robežas ar Ukrainu.

"Russia 24" ziņu diktors arī dramatiski brīdināja, ka "algotņi tagad ir ceļā uz Krimu. Viņu mērķis ir skaidrs: izprovocēt krīzes jaunu vilni un aplaupīt cilvēkus savā ceļā".

Telekanāls arī demonstrēja interviju ar Belgorodas reģiona gubernatoru Jevgeņiju Savčenko, kas brīdināja, ka notiek "bruņotu cilvēku staigāšana" un ka sestdien noticis mēģinājums bloķēt autošoseju uz Krimu.

Savukārt Krievijas Valsts domes deputāts Leonīds Sluckis, kura vadītā parlamenta komiteja atbild par Neatkarīgo Valstu Sadraudzības lietām, Eirāzijas integrāciju un attiecībām ar tautiešiem ārzemēs, paziņoja, ka "situācija Ukrainā apvieno visu Krievijas pilsonisko sabiedrību".

"Visi vienoti atbalsta mūsu tautiešu aizsardzību Ukrainā, lai nepieļautu krievu valodas un krievu padzīšanu no Ukrainas," valsts ziņu aģentūra "RIA Novosti" citē Slucka sacīto.

Krievijas vadošā partija "Vienotā Krievija" steidzīgi Maskavā noorganizējusi saskaņojusi mītiņu, lai paustu atbalstu tautiešiem Ukrainā.

Partijas izdotajā paziņojumā Krievijas iedzīvotāji aicināti pievienoties mītiņam, norādot, ka Ukrainai "vajadzīga mūsu aizsardzība un atbalsts".

"Vienotā Krievija" arī apgalvoja, ka krievi Ukrainā "cieš no vajāšanas un vardarbības, jo viņi runā krieviski. Viņi ir draudzīgi Krievijai, un viņi neatzīst nacionālistu Banderas atbalstītājus, kas sagrābuši varu [Ukrainā]".

Otrā pasaules kara laikā Stepans Bandera vadīja vienu no ukraiņu grupējumiem, kas nacistu okupētajā teritorijā cīnījās par Ukrainas neatkarību, bet vēlāk iesaistījās partizānu karā pret padomju okupācijas spēkiem.

Krievijas presē arī atšķirīgi interpretēta sestdien notikusī ASV un Krievijas prezidentu telefona saruna. Pēc Krievijas presē ziņota, Putins norādījis uz "ukraiņu ultranacionālistu provokācijām un noziedzīgām darbībām", kas rada "reālus draudus Krievijas pilsoņu un daudzo Ukrainas teritorijā dzīvojošo tautiešu dzīvībai un veselībai".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!