Foto: RIA Novosti/Scanpix

Krievijas militārā aktivitāte Zviedrijas tuvumā ir sasniegusi bezprecedenta apmērus, ceturtdien paziņojuši Zviedrijas bruņotie spēki, piebilstot, ka kaut kas tāds nav pieredzēts kopš Aukstā kara.

Zviedrija sestdien paziņoja, ka piektdien Krievijas kara lidmašīna gandrīz saskrējusies ar pasažieru lidmašīnu, kas tikko bija pacēlusies no Kopenhāgenas lidostas, lai dotos uz Poliju.

Incidents noticis piektdien starptautiskajā gaisa telpā uz dienvidiem no Malmes, kas atrodas Zviedrijas dienvidos, ziņoja Zviedrijas Aizsardzības ministrija.

Pēc incidenta gaisā tika pacelti gan Dānijas, gan Zviedrijas iznīcinātāji.

Krievija noraidīja šī incidenta nopietnību, apgalvojot, ka sadursme nebija iespējama.

Incidents notika laikā, kad Baltijas reģionā tiek novērota aizvien agresīvāka Krievijas uzvedība, tostarp tās kara lidmašīnu regulārie pārlidojumi, pārkāpjot kaimiņvalstu gaisa telpas.

"Mēs ko tādu iepriekš neesam pieredzējuši," preses konferencē paziņoja komandieris Jērans Mortensons.

Tomēr Krievijas militārās lidmašīnas un pasažieru lidmašīnas iespējamo sadursmi Mortensons nekomentēja.

Taču bruņoties spēki paziņoja, ka gadījumā, ja armija nebūtu brīdinājusi gaisa satiksmes kontroles centru Malmē, ļaujot pasažieru lidmašīnai mainīt kursu, abi lidaparāti būtu varējuši sadurties.

Mortensons piebilda, ka bruņotie spēki sekoja līdzi lidojumiem reģionā un paspēja laicīgi identificēt riskus.

Viņš attiecās atklāt, vai armija izdarījusi kādus secinājumus par to, kādēļ Krievijas militārā lidmašīna lidojusi ar izslēgtu elektronisko identifikatoru, kas ļautu to saskatīt uz pasažieru lidmašīnas radara ekrāna.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!