Foto: AFP/Scanpix

Krievijas tiesa anektētajā Krimā piektdien piespriedusi četru gadu un divu mēnešu cietumsodu kādam vietējam aktīvistam, kas tā dēvētā Maidana laikā Kijevā esot ar akmeņiem apmētājis miličus.

Notiesātā vīrieša advokāts Dmitrijs Sotņikovs aģentūrai AFP norādīja, ka lieta esot safabricēta un ka viņa klients, kas tika aizturēts februārī, ieslodzījuma laikā Simferopolē esot sists un mērdēts badā.

Tikmēr Krievijas okupācijas iestāžu prokuratūra Krimā paziņojusi, ka tiesa atzinusi Aleksandra Kostenko vainu "fiziska kaitējuma nodarīšanā" kādam milicijas īpašo uzdevumu vienības kaujiniekam protestu laikā Kijevā pret toreizējo Ukrainas prezidentu Viktoru Janukoviču.

Tiesa ignorēja apsūdzētā advokāta argumentus, ka Kijevas notikumi nav Krievijas okupācijas iestāžu jurisdikcijā.

Kā teikts Krimas prokuratūras tīmekļa vietnē ievietotajā paziņojumā, bijušais milicijas darbinieks Kostenko atzīts par vainīgu arī nelikumīgā ieroču glabāšanā savā mājā.

Prāvas laikā ar savu grotesko iztapību Maskavai pazīstamā Krimas prokurore Natālija Poklonskaja apgalvoja, ka Maidana protestu laikā Kostenko esot izsaucis "nacistiskus saukļus" un izpildījis nacistu sveicienu, kā arī piedalījies "gestapo" spīdzināšanā.

"Šodien apsūdzētā personā mēs spriežam tiesu ne tikai pār viņu, bet pār fašisma un nacisma idejām, kas atkal mēģina celt savu galvu," ceturtdien notikušajās tiesu debatēs norādīja Poklonskaja.

Tikmēr Sotņikovs norādīja, ka kaut ko tādu prokurore var paziņot tikai "spēcīgu narkotiku ietekmē".

Apsūdzētā advokāts stāsta, ka Krievijas Federālā drošības dienesta (FDD) aģenti pratināšanu laikā salauzuši viņa klientam roku un lieguši viņam ārstēšanos slimnīcā.

Pirmo reizi, kad advokāts redzējis Kostenko, viņš bijis vienos zilumos un asinīs.

"Krievijā ir safabricētas lietas, taču reti tāds pazemojums un fiziska ietekmēšana," atzina Sotņikovs. "Dzīvs cilvēks tiek spīdzināts politiskas idejas vārdā, lai varētu plātīties ar uzvaru pār fašismu."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!