Foto: RIA Novosti/Scanpix

Krievijas opozīcija ASV Kongresā iesniegusi "Ņemcova sarakstu", aicinot tajā minētos astoņus Kremļa propagandistus iekļaut "Magņitska sarakstā" un noteikt viņiem sankcijas, piektdien vēsta laikraksts "Kommersant".

"Mēs sarakstā iekļāvām tos propagandistus, kas nopietni pārkāpuši cilvēktiesības un ir nodarbojušies ar naida kurināšanu ap Borisu Ņemcovu, faktiski ar viņa vajāšanu telekanālos, kūdot uz izrēķināšanos ar viņu," sacīja Krievijas Republikāniskās partijas-Tautas brīvības partijas (RPR-PARNAS) līdzpriekšsēdētājs bijušais Krievijas premjerministrs Mihails Kasjanovs.

Sarakstā iekļauti astoņi cilvēki - Viskrievijas Valsts televīzijas un radio kompānijas un NTV ģenerāldirektori Oļegs Dobrodejevs un Vladimirs Kuļistikovs, informācijas aģentūras "Rossija Segodņa" ģenerāldirektors Dmitrijs Kiseļovs, televīzijas žurnālisti Arkādijs Mamontovs, Konstantīns Semins, Vladimirs Solovjovs un Akdrejs Karaulovs, kā arī televīzijas raidījumu vadītājs un "Vienotās Krievijas" Valsts domes deputāts Aleksejs Puškovs.

Opozicionāri Kremļa propagandistiem pārmet "publiskus aicinājums rīkot ārpustiesas izrēķināšanos ar Borisu Ņemcovu".

Tā Semins savulaik teicis, ka "vāciešus, ja viņi 1941.gadā ienāktu Maskavā, droši vien sagaidītu kaut kāds Ņemcovs", bet Solovjovs vienā no savām programmām Ņemcovu nodēvējis par "nelabojamu zagli", teikts kongresmeņiem iesniegtajā dokumentā.

Opozicionāri vēlas panākt, lai ASV atbilstoši tā dēvētajam Magņitska likumam šiem cilvēkiem nosaka vīzu un finanšu sankcijas, paskaidroja RPR-PARNAS federālās padomes loceklis Vladimirs Kara-Murza.

Kā norāda laikraksts, ir izredzes, ka tas tā varētu notikt. Vēl marta sākumā ASV valsts sekretāra palīdze Viktorija Ņūlenda paziņoja, ka saistībā ar Ņemcova slepkavību līdz gada beigām Magņitska saraksts varētu tikt papildināts.

Ņemcovs tika noslepkavots 27.februāra vakarā Maskavas centrā līdzās Kremlim. Saistībā ar apsūdzībām politiķa slepkavības organizēšanā Krievijas varasiestādes arestējušas piecus čečenus.

Atbilstoši provizoriskajai informācijai tiešais slepkavības izpildītājs ir bijušais čečenu bataljona "Sever" komandiera vietnieks Zaurs Dadajevs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!