Foto: AFP/Scanpix

Par masu nekārtību organizēšanu Maskavā apsūdzētais Krievijas opozīcijas aktīvists Leonīds Razvozžajevs paziņojis, ka viņu no Ukrainas nolaupījuši Krievijas specdienesti un aizveduši uz Maskavu, kur spīdzinājuši, lai viņš atzītos, ka plānojis pret Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu vērstu uzbrukumu, trešdien vēstīja Krievijas nedēļas žurnāls "New Times".

Razvozžajevs pašlaik tiek turēts cietumā Maskavā pēc tam, kad izmeklētāji paziņoja, ka viņš ir atzinis savu vainu izvirzītajās apsūdzībās. Cilvēktiesību aktīvistiem, kas viņu apmeklēja cietumā, Razvozžajevs teicis, ka pratināšanas laikā viņu spīdzināja un draudēja izrēķināties.

Krievijas opozīcijas aktīvists tikās ar sabiedrisko pārstāvju grupu, kas uzrauga situāciju cietumos, un "New Times" žurnālistu. Razvozžajevs paziņoja, ka Kijevā, kur bija ieradies lūgt patvērumu, viņu busiņā ievilka vīrieši ar maskām aizklātām sejām.

Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) bēgļu lietu komisariāta (UNHCR) pārstāve Ukrainā Aleksandra Makovska pirmdien paziņoja, ka Razvozžajevs piektdien ieradies UNHCR birojā Kijevā un lūdzis palīdzību bēgļa statusa piešķiršanas procesā, bet pazuda, kad UNHCR Kijevas biroja darbinieki viņu aizsūtīja pie advokāta kādā vietējā nevalstiskajā organizācijā.

"Viņš pazuda, nepaņemot līdzi savas personīgās mantas. Viņa advokāti nesekmīgi ar viņu mēģināja sazināties. Viņa advokāti bija noraizējušies par notikušo un ziņoja milicijai, ka cilvēks ir pazudis," klāstīja UNHCR Kijevas biroja pārstāve.

Savukārt saskaņā ar "New Times" vēstīto Razvozžajevs stāstījis, ka viņu Ukrainas galvaspilsētā nolaupīja ceturtdien.

Viņš teicis, ka pārvests pār Krievijas robežu un spīdzināts pussagruvušā mājā ar sasietām kājām un saslēgts rokudzelžos. Viņš divas dienas turēts pagrabā bez pārtikas un ūdens, kā arī viņu neveda uz tualeti.

"Visas pratināšanas notika pagrabā. Man uz sejas bija maska un pār seju pārvilkta cepure bez caurumiem," viņš sacījis un piebildis, ka tika izteikti draudi arī viņa ģimenei.

"Viņi man teica: "Ja neatbildēsi uz mūsu jautājumiem, tavi bērni mirs"," atstāstīja aizturētais Krievijas opozīcijas aktīvists.

Razvozžajevs atklāja, ka apsūdzībās atzinies jo viņam draudēts ar "patiesības seruma" injekciju, kas viņu uz visiem laikiem padarītu par invalīdu.

Atzīšanos, kas tika arī filmēta, viņš esot parakstījis ar rokudzelžos ieslēgtām rokām.

"Viss, kas rakstīts tā sauktajā atzīšanā, tika uzrakstīts spiediena dēļ," Razvozžajevs norādījis saviem apmeklētājiem cietumā.

Krievijas izmeklētāji pirmdien paziņoja, ka ir aizturējuši Razvozžajevu saistībā ar kriminālizmeklēšanu aizdomās par to, ka viņš plānojis masu nekārtības pret Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu. Saskaņā ar Krievijas izmeklētāju teikto viņš pats padevies un atzinies.

Krievijas Izmeklēšanas komiteja trešdien uzsvēra, ka Razvozžajevs nav iesniedzis nekādu sūdzību par spīdzināšanu.

Krievijas ziņu vietnēs publicēts video, kurā redzams, ka tad, kad Razvožajevu ved prom no tiesas, viņš kliedz, ka ir nolaupīts un spīdzināts.

Razvozžajevs ir Krievijas opozīcijas kustības "Kreisā fronte" biedrs un partijas "Taisnīgā Krievija" deputāta parlamentā Iļjas Ponomarjova palīgs.

Oktobra sākumā Krievijas telekanālā NTV tika demonstrēta filma "Apvērsuma anatomija-2", kurā apgalvots, ka Razvozžajevs, "Kreisās frontes" līderis Sergejs Udaļcovs un Udaļcova palīgs Konstantīns Ļebedevs plānojuši masu nekārtības Krievijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!