Foto: RIA Novosti/Scanpix
Opozīcijas aktīvistam un kustības “Kreisā fronte” līderim Sergejam Udaļcovam piektdien izvirzītas apsūdzības masu nekārtību sagatavošanā un organizēšanā. Apsūdzības ir izvirzītas lietas ietvaros, kura ierosināta pēc televīzijas kanālā NTV demonstrētās dokumentālās filmas “Protesta anatomija - 2”, vēsta ārvalstu mediji.

Udaļcovu apsūdzētā statusā piektdien nopratināja Krievijas Izmeklēšanas komisijā, bet savu vainu viņš neatzina, paziņoja komitejas pārstāvis Vladimirs Markins. Drošības līdzeklis apsūdzētajam kopš 18. oktobra ir paraksts par neizbraukšanu.

“Delfi”, atsaucoties uz aģentūru BNS, jau vēstīja, ka Krievijas izmeklētāji krimināllietu pret Udaļcovu ierosināja 17. oktobrī, apsūdzot viņu par masu nekārtību plānošanu.

Tiesvedība sākta pēc nedēļu ilgas izmeklēšanas saistībā ar 5.oktobrī televīzijas kanālā NTV dokumentālajā videofilmā "Protesta anatomija-2" apgalvoto, ka opozīcijas kustības "Kreisā fronte" līderis Udaļcovs plānojis valsts apvērsumu, gāžot Krievijas valdību ar ārvalstu konsultantu un čečenu kaujinieku palīdzību.

Udaļcovs filmā paustos apgalvojumus nosaucis par "mēnessērdzīgā murgiem". Lai gan viņš bieži ir paudis aicinājumus rīkot sēdstreikus, viņš noliedz, ka ir aicinājis uz vardarbību. Pagājušajā nedēļā viņš rakstīja, ka filma esot veidota tikai ar vienu mērķi – "sagatavot sabiedrisko domu jauniem [cilvēku] aizturēšanas gadījumiem".

Dokumentālās filmas veidotāji ir izmantojuši slēpto kameru un aizkadra balsi, kas brīdina par asiņainu sacelšanos. Tajā apgalvots, ka Udaļcovs apsverot čečenu kaujinieku noalgošanu uzbrukumu veikšanai, bet gatavību segt viņa izdevumus paudis bijušais bankas "Bank Moskvi" vadītājs Andrejs Borodins, kas dzīvo trimdā Lielbritānijā.

Krievijas Izmeklēšanas komiteja paziņoja, ka Udaļcovs un divi viņa palīgi tiek turēti aizdomās par gatavošanos masu nekārtību rīkošanai.

"Šī krimināllieta ir sākta pēc dokumentālajā filmā "Protestu anatomija-2" pausto faktu pārbaudes rezultātiem, faktiem par masu nekārtību gatavošanu Maskavā un citos Krievijas reģionos," paziņoja komiteja, kas iepriekš ir izpelnījusies kritiku par pārāk politizētām izmeklēšanām.

Filmā apgalvots, ka Udaļcovs un viņa palīgi tikušies ar Gruzijas parlamenta Aizsardzības un drošības komisijas priekšsēdētāju Givi Targamadzi, kas bijis starpnieks starp Borodinu un Udaļcovu un Krievijas nacionālistiem, un plānoja apvērsumu Krievijā, kas sāktos Kaļiņingradā.
Izmeklētāji apgalvo, ka tikšanās notikusi jūnijā un "nav pazīmju, kas liecinātu, ka [NTV publiskotie] videomateriāli ir samontēti". Trešdienas rītā veikta kratīšana Udaļcova un divu viņa palīgu mājās.

Udaļcovs mikroemuāru vietnē "Twitter" pavēstīja, ka izmeklētāji viņu ved uz nopratināšana, bet kratīšana viņa dzīvesvietā ir pabeigta. Kratīšana ilgusi piecas stundas.

NTV pārraidītajā videofilmā Targamadze informēja Udaļcovu par savu tikšanos Londonā ar Borodinu. Diktors paskaidro, ka balss, kas, kā apgalvo filmas veidotāji, ir Targamadzes, teiktais nozīmē, ka Borodins, "ja viņam neizdosies apmesties Londonā, ir gatavs pārcelties uz Gruziju, bet, iespējams, atgriezties Krievijā, ja Kremlī mainīsies vara".

"Opozīcijas atbalstam Borodins dos 50 miljonus ASV dolāru (27 miljonus latu), bet vēl 150 miljonus ASV dolāru (80 miljonus latu) savāks no draugiem oligarhiem," stāsta videofilmas aizkadra balss.

Filmas veidotāji paziņoja, ka Londonā Targamadze ticies arī ar krāpšanā apsūdzēto baņķieri Vladimiru Antonovu, kam piederēja arī Lietuvasnacionalizētā komercbanka "Snoras" un caur to arī "Latvijas Krājbanka", kura izdošanu Viļņai mēģina panākt Lietuvas Ģenerālprokuratūra.

"Kā teica Givi, Antonovs piedāvāja izmantot Krievijas opozīcijas interesēs nacionālistiskos kaujiniekus, bijušos barkašoviešus [Aleksandrs Barkašovs ir bijušais aizliegtās organizācijas "Krievu nacionālā vienotība" vadītājs], ar kuriem Antonovam joprojām ir labi sakari," klāsta aizkadra balss.

"Vēlos norādīt, ka tie, kas domā, ka par masu nekārtību un teroraktu plānošanu mūsu valstī var palikt nesodīts, par zemu novērtē Krievijas drošības dienestu profesionālismu," sacīja Krievijas Izmeklēšanas komitejas pārstāvis Vladimirs Markins.

Krievijas valdošās partijas "Vienota Krievija" Ģenerālās padomes sekretāra vietnieks un parlamenta apakšpalātas Valsts domes vicespīkers Sergejs Žeļezņaks pēc filmas demonstrēšanas vērsās tiesībsargājošajās institūcijās ar lūgumu pārbaudīt "Protesta anatomija-2" izklāstītos faktus, kas, kā viņš uzsvēra, "liecina par personu grupas, tostarp citu valstu pilsoņu, plāniem pēc iepriekšējas norunas veikt krimināli sodāmas darbības, tostarp organizēt noziedzīgus grupējumus, organizēt masu nekārtības, gatavot teroraktus, kas kopumā rada draudus sabiedriskajai drošībai un sabiedriskajai kārtībai, kā arī rada bažas, ka var iet bojā Krievijas mierīgie iedzīvotāji".

Žeļezņaks arī uzsvēra, ka filmas "materiālos figurējošo personu vidū ir tādas, kas vizuāli ir līdzīgas radikālās opozīcijas līderiem".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!