Krievijas viens no vadošajiem opozīcijas līderiem Aleksejs Navaļnijs, kurš pretendē uz prezidenta amatu nākamgad gaidāmajās vēlēšanās, tiesā ir atzīts par vainīgu līdzekļu piesavināšanās lietā, no tiesas zāles Kirovā vēsta telekanāls "Dožģ".

Līdz ar Navaļniju par vainīgu atzīts arī otrs lietā apsūdzētais – uzņēmējs Pjotrs Oficerovs. Abiem piemērots arī 500 tūktošu rubļu liels (7900 eiro) naudassods.

Prokuratūra pieprasīja Navaļnijam piemērot piecu gadu nosacītu cietumsodu, ko tiesa ir apmierinājusi. Tas nozīmē potenciālu liegumu Navaļnijam nākamgad cīnīties par prezidenta krēslu, ja spriedums stāsies spēkā. Spēkā spriedums var stāties pēc apelācijas izskatīšanas. Oficerovam piespriests četru gadu nosacīts cietumsods.

Navaļnija Korupcijas apkarošanas fonds tikmēr norāda, ka opozicionāra kampaņa par izvirzīšanu prezidenta amata kandidātos turpinās.

"Mēs neatzīstam šo spriedumu. Saskaņā ar konstitūciju man ir visas tiesības piedalīties vēlēšanās un es to darīšu," tiesā paziņoja pats Navaļnijs.

Tā saucamajā "Kirovļes" lietā Navaļnijam, kurš 2009. gadā bijis Kirovas apgabala gubernatora ārštata padomnieks, un uzņēmējam Pjotram Oficerovam tiek inkriminēta izlaupīšana lielos apmēros.

Navaļnijs tika apsūdzēts par savas ietekmes izmantošanu, lai piespiestu toreizējo uzņēmuma "Kirovļes" ģenerāldirektoru Vjačeslavu Opaļevu noslēgt neizdevīgu līgumu par kokmateriālu piegādi Vjatkas mežrūpniecības uzņēmumam, kuru vadīja Oficerovs. Rezultātā "Kirovļes" esot savu preci pārdevis par cenu, kas ir zemāka par tirgus vērtību, radot 16 000 000 rubļu lielus zaudējumus.

Navaļnijs šo lietu sauc par politiski motivētu.

Jau 2013. gadā tiesa Navaļniju un Oficerovu atzina par vainīgiem un piesprieda reālu cietumsodu, ko drīz aizstāja ar nosacītu ieslodzījumu. Eiropas Cilvēktiesību tiesa, kur Navaļnijs pārsūdzēja lēmumu, tiesas procesā saskatīja pārkāpumus. Augstākā tiesa tad spriedumu atcēla un nosūtīja atkārtotai izskatīšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!