Foto: AFP/Scanpix

Krievijas Pareizticīgā baznīca aicina varas iestādes izrādīt žēlsirdību pankroka grupas "Pussy Riot" dalībniecēm, "cerībā, ka tās turpmāk neatkārtos zākājošas darbības", atsaucoties uz Augstākās baznīcas padomes piektdien izplatīto paziņojumu, vēsta Krievijas mediji. Tajā pašā laikā baznīca paziņoja, ka nešaubās par tiesas lēmuma likumību.

Trim grupas "Pussy Riot" dalībniecēm Maskavas Hamovņiku tiesa piektdien piesprieda katrai divu gadu cietumsodu par huligānismu.


"Baznīca pateicas visiem, kuri to atbalstīja, nosodīja Dieva zaimošanu, miermīlīgi protestēja pret to. Mēs tāpat uzskatām par dabīgu izrādīt aizturētajām žēlastību, kas nāca kā no Baznīcas bērniem, tā no ārējiem ļaudīm," teikts paziņojumā.

Paziņojuma noslēgumā padome aicina atturēties no atriebības un jebkādas nelikumīgas vai vardarbīgas rīcības, tajā pašā laikā svētot miermīlīgas pilsoniskas darbības, kas vērstas uz pareizticīgo cilvēku un to svētnīcu aizsardzības no "naida un zaimošanas".

Jau vēstīts, ka Maskavas Hamovņiku tiesa pankgrupas "Pussy Riot" dalībnieces piektdien atzina par vainīgām huligānismā un piesprieda katrai divu gadu cietumsodu.

Tiesa spriedumu pankgrupas dalībnieču lietā lasīja vairākas stundas. Prokuratūra mūziķes lūdza sodīt  ar trim gadiem cietumā.

1.februārī "Pussy Riot" dalībnieces Maskavas Kristus Pestītāja katedrālē sarīkoja "panku lūgšanu" "Dievdzemdētāja, padzen Putinu!". Akcijas dalībnieces uzskrēja uz paaugstinājuma līdzās baznīcas ikonām, kur pārkrustījās, metās ceļos un lēkāja. Martā grupas dalībnieces tika aizturētas.

Grupas dalībnieces tiesā neatzīst vainu reliģiskā huligānismā. Apsūdzētās uzskata, ka ar savām darbībām neko kriminālsodāmu nav pastrādājušas un maksimālais sods, ko viņām varētu piespriest, ir administratīvais.

Tolkoņņikova tiesā paziņojusi, ka viņas rīcībai bija tikai politiski motīvi, viņa nav vēlējusies ar akciju aizskart ticīgos. "No ētikas viedokļa tā bija kļūda, šo akciju rīkot Dievnamā," paziņoja grupas dalībniece. "Mēs nevērsāmies pret ticīgajiem, bet gan pret pastāvošo politiku," sacīja Tolkoņņikova.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!