Foto: LETA

Krievijas deputāti piektdien atbalstīja prezidenta Vladimira Putina ierosināto masveida cietumnieku amnestiju, kas pirms Uzvaras dienas svinībām varētu atbrīvot tūkstošiem notiesāto.

Krievijas Valsts dome vienbalsīgi atbalstīja lēmumu, kuru Putins iesniedza kā "humānu žestu" par godu padomju uzvaras 70.gadadienas atzīmēšanai.

"Mēs domājam, ka amnestija skars ap 60 000 cilvēku, kuri varēs pamest cietumu," sacīja valdošās partijas deputāts Pāvels Krašeņinnikovs.

Putina amnestija attieksies uz tiem, kas ir notiesāti vai ieslodzīti par maznozīmīgiem noziegumiem, kara veterāniem, vientuļiem bērnu vecākiem, notiesātajiem, kuri ir slimi vai invalīdi, kā arī tiem, kas pirmoreiz sodīti.

Tomēr lēmumam pievienots garš izņēmumu saraksts, un cietumnieku tiesību aizstāvji saka, ka atbrīvoti tiks tikai nedaudzi.

"Tā nav amnestija, tā ir ņirgāšanās par veselo saprātu un notiesātajiem," sacīja cietumnieku tiesību aizstāvju organizācijas vadītāja Olga Romanova.

Viņa uzskata, ka lēmums ir cinisks un tajā nav iekļauti tie, kas ir vienīgie apgādnieki saviem vecākiem, kas ir gados veci kara veterāni vai nacistu nometņu upuri.

"Tas vienkārši ir cietsirdīgi," uzsvēra aktīviste.

"Cilvēku skaits, kas patiešām aizies no soda izciešanas vietām, saskaņā ar šo amnestiju praktiski būs nulle," norādīja cita eksperte Inna Bažibina. Amnestija neiekļauj tos, kuru noziegumi saistīti ar narkotikām vai uzņēmējdarbību, kas veido lielāko daļu cietumnieku.

Cietumnieki uz amnestiju lika lielas cerības, bet, tāpat kā iepriekšējās reizēs, tā ir "liela vilšanās".

"Tas tiek darīts, lai pateiktu, ka ir amnestija, nevis lai izrādītu žēlastību," uzsver Bažibina.

Kremļa cilvēktiesību padome bija ierosinājusi plašāku amnestiju, bet lielākā daļa viņu ieteikumu tika ignorēti.

Iepriekšējo amnestiju Putins parakstīja pirms Ziemas olimpiskajām spēlēm, kas ļāva atbrīvot "Pussy Riot" dalībnieces. Toreiz no cietuma izkļuva arī "Greenpeace" aktīvisti, kas tika aizturēti, protestējot pret naftas ieguvi Arktikā.

Varasiestādes apgalvoja, ka tika atbrīvoti 25 000 cietumnieku, taču cietumnieku tiesību aizstāvji saka, ka reāli brīvībā izkļuva tikai 1000.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!