Foto: PantherMedia/Scanpix

Krievijas Valsts dome pirmajā lasījumā apstiprinājusi likumprojektu, kas paredz dekriminalizēt mājās notikušu ģimenes vardarbību, lai "saglabātu vecāku autoritāti", vēsta laikraksts "The Independent".

Izslēgt ģimenes vardarbību no kriminālkodeksa piedāvājusi ultrakonservatīvā deputāte Jeļena Mizuļina, kas vada ģimenes un sieviešu lietu komisiju.

"Krievijas tradicionālajā ģimenes kultūrā vecāku bērnu attiecības ir būvētas uz vecāku autoritātes varas pamatiem. Likumam ir jāatbalsta šīs ģimenes tradīcijas," parlamentā paziņojusi Mizuļina.

Par likumu pirmajā lasījumā 11. janvārī nobalsojuši 368 deputāti. Pret bija tikai viens un vēl viens atturējās, ziņo portāls "Meduza". Likums vardarbību starp tuviem radiniekiem paredz iekļaut administratīvo pārkāpumu jomā. Kriminālatbildība par to iestātos tikai tad, ja pārkāpums izdarīts divas vai vairāk reizes gadā.

Likuma apstiprināšanas gadījumā Kriminālkodeksā joprojām būs paredzēta atbildība par huligāniskiem, naida un neiecietības motivētiem uzbrukumiem. Par to var sodīt ar piespiedu darbu un līdz divu gadu ieslodzījumam, skaidro "Meduza".

Ģimenes vardarbība par kriminālpārkāpumu Krievijā pirmo reizi tika atzīta 2016. gadā, norāda "The Independent". Savukārt "Radio Brīvā Eiropa" (RFE/RL) ziņo, ka pērn no Kriminālkodeksa tika izslēgta ielu vardarbība (piemēram, konflikts starp diviem vīriešiem), par kuru tika paredzēts naudassods. Jaunās izmaiņas Krimināllikumā izslēgtu atšķirības ģimenes un ielas vardarbības vērtējumā.

Foto: Sputnik/Scanpix

Viena no likuma autorēm Olga Bataļina (attēlā) sēdes laikā skaidroja, ka jaunās izmaiņas attiecas uz nenopietniem uzbrukumiem, kas rada tikai "sasitumus un nobrāzumus".

Centieni pieņemt jauno likumu rada bažas, ka tas dos triecienu jau tā vājajai likuma aizsardzībai mājas vardarbībā cietušajiem un sūtīs nepareizus signālus sabiedrībai. "Novaja Gazeta" redaktore Olga Bobrova vēl novembrī likumprojekta izstrādes laikā rakstīja, ka tas legalizēs krievu prātos iesakņojušos uzskatus, ka sišana ir normāla.

11. novembrī likumprojekta pirmā lasījuma balsojuma laikā pie Valsts domes protestēja divas aktīvistes. Pazīstamā aktīviste pret vardarbību ģimenē Aļona Popova turēja plakātu ar ironisku uzrakstu "Es tevi radīju, es tevi nogalināšu", raksta FRE/RL. 2015. gadā Krievijā 11 756 bērni ir cietuši no vardarbīgiem noziegumiem ģimenēs, viņa papildina.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!