Foto: RIA Novosti/Scanpix

Krievijas robežpilsētas Blagoveščenskas iedzīvotāji valsts lejupslīdošās ekonomikas dēļ dodas iepirkties un aizvien biežāk pat pārceļas uz blakus esošo Ķīnu, no pilsētas tālajos austrumos raksta "Sky News" žurnāliste Keitija Stelārda.

Vietas nosaukums tulkojams kā "labo ziņu pilsēta", taču Krievijas ekonomika tādas nenes, un līdz ar Rietumu sankcijām, zemo naftas cenu un tam sekojošo rubļa kritumu, kas "norāvis" līdzi arī kredītreitingu, to labi izjūt arī ikviens valsts iedzīvotājs. Inflācijas prognozes šogad tiek lēstas ap 17%, bet cenas Blagoveščenskā jau tagad "ceļas spirālveidīgi".

"Cenas jau šobrīd ir uzlekušas. Es varu aiziet uz veikalu ar 1 000 rubļiem, bet ar to nav pietiekami, lai kaut ko nopirktu," stāsta 75 gadus vecā pilsētas iedzīvotāja Valentīna Kirilova.

Viņa norāda, ka cenas cēlušās visam. "Mūsu rublis neko nevar nopirkt. Mēs dodamies iepirkties, neko neesam nopirkuši, bet visa nauda ir iztērēta," skaidro pensionāre.

No Krievijas pilsētas pāri Amūras upei, kas ir arī valsts robeža, redzama Heihes pilsēta Ķīnā (attēlā - skats no Krievijas puses uz Heini). Agrāk bijuši plāni pilsētas savienot ar tiltu, izveidojot kārtējos vārtus abu lielo nāciju starpā, nodrošinot arī abu pilsētu tālāku attīstību. Tie gan pašlaik atlikti ekonomisko problēmu dēļ.

Vēl pirms gada krievi devās pāri upei, lai iepirktos lētāk, taču šobrīd pretējā virzienā dodas ķīnieši.

Ļubova Pikolova, kura pirms pieciem gadiem pārcēlās uz Heihi un patlaban strādā vienā no ķīniešu pilsētas hoteļiem, uzskata, ka labāka nākotne viņai būs Ķīnā. "Mums Krievijā ir nepārtrauktas krīzes, mums vienmēr ir jāmaksā par to un par šo. Dzīvot Krievijā nav ekonomiski viegli, tāpēc daudzi cenšas valsti pamest."

Savukārt citi uz Ķīnu dodas tās attīstītākās veselības sistēmas dēļ. "Zobārstniecība Heihē ir augstas kvalitātes, bet tam cenas joprojām ir zemas," skaidro viena no "Sky News" satiktajām pacientēm Inna Seržjenko.

Arī biznesa vide Krievijā ir sarežģītāka, skaidro Blagoveščenskas uzņēmējs Dmitrijs Gudzovskijs, kuram pilsētā pieder divi ķīniešu restorāni. Viņš norāda, ka uzņēmējdarbība šeit nozīmē nebeidzamu cīņu ar birokrātiju un grūtības palikt "pareizajā daudzo likumu pusē".

"Neviens uzņēmējs jums neatklās kamerā, ka viņš maksā kukuļus, bet jūs varat uzminēt paši," viņš skaidro, "jūs neko uzņēmējdarbībā nevarat paveikt pareizi, tas nav iespējams. Ja darbosieties pēc visiem likumiem, tad uzreiz varat pārtraukt biznesu un iet mājās."

Gudzovskijs norāda, ka viņaprāt lielākās ekonomikas problēmas rada neesošais dialogs starp uzņēmējiem un valdību. "Viņi ar mums nerunā, bet attiecas kā pret kalpiem," viņš stāsta.

"Sky News" norāda, ka abu kaimiņu pilsētu salīdzinājums labi raksturo lielvaru stāvokli, un kopš naftas cenu krituma, ir aizvien grūtāk noticēt Vladimira Putina solījumiem atjaunot Krievijas kā globāla centra vietu pasaulē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!