Foto: AP/Scanpix

Krievijas prezidenta Cilvēktiesību padome piektdien izplatītā paziņojumā pauda uzskatu, ka pankgrupas "Pussy Riot" dalībniecēm ir piespriests pārāk bargs sods.

"Šī krimināllieta rada arī citus jautājumus, kas attiecas uz taisnīgas tiesvedības principu ievērošanu demokrātiskā tiesiskā valstī," teikts Maskavā izplatītajā Cilvēktiesību padomes locekļu paziņojumā.

"Piemēram, kāpēc apsūdzētās bija spiestas vairākas stundas klausīties spriedumu, esot roku dzelžos? Kāpēc visām apsūdzētajām piesprieda vienādus ieslodzījuma termiņus, lai gan divām no viņām ir mazgadīgi bērni?"

"Kāpēc sods izrādījās daudz bargāks nekā tas, ko par zaimošanu paredzēja Krievijas impērijas likumi? Beidzot, kāpēc mums ir jāgaida, līdz atbildes uz visiem šiem jautājumiem dos Eiropas Cilvēktiesību tiesa? Vēl jo vairāk, ja mēs visi lieliski zinām atbildes," teikts paziņojumā.

"Mēs esam pārliecināti, ka pilsoniskā sabiedrība ir tiesīga pieprasīt, lai Krievijas tiesvedībā triumfētu taisnīgums un žēlsirdība," uzsvēra paziņojuma autori.

"Izaicinošās rīcības, ar kuru pārkāpti uzvedības noteikumi reliģiskās iestādēs, morāls nosodījums tomēr neatceļ jautājumus par viņām pasludinātā sprieduma likumību, par viņām piespriestā taisnīgumu un humānismu. Sabiedrība it nemaz nav vienaldzīga, kad krimināllikums tiek attiecināts uz darbībām, par kurām, pēc likuma, nosakāma tikai administratīva atbildība," teikts paziņojumā.

Krievijas prezidenta Cilvēktiesību padomē ir sabiedrības pārstāvji, tostarp cilvēktiesību aktīvisti. Padomei ir konsultatīva loma.

Jau vēstīts, ka 21.februārī vairākas "Pussy Riot" dalībnieces, kuru sejas bija aizklātas ar maskām, sarīkoja pret Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu vērstu pankšovu Maskavas Kristus Pestītāja pareizticīgo katedrālē. Šī akcija un tās dalībnieču kriminālvajāšana izraisīja plašu sabiedrisku rezonansi.

Saistībā ar šo akciju trīs "Pussy Riot" dalībnieces Nadežda Tolokoņņikova, Jekaterina Samuceviča un Marija Aļohina tika aizturētas un apsūdzētas huligānismā.

Prāva "Pussy Riot" lietā sākās jūlija beigās. Apsūdzētās atteicās atzīt savu vainu un paziņoja, ka tā bijusi politiska akcija un viņas nav gribējušas aizvainot ticīgos.

Maskavas Hamovņiku rajona tiesa 17.augustā piesprieda minētajām trim grupas dalībniecēm divu gadu cietumsodu vispārēja režīma kolonijā. Aizstāvības puse plāno pārsūdzēt šo spriedumu Maskavas pilsētas tiesā.

Cilvēktiesību aizstāvji ir paziņojuši, ka maksimālais sods, kuru pelnījušas "Pussy Riot" dalībnieces, ir administratīvs sods par sīko huligānismu.

Starptautiskā cilvēktiesību organizācija "Amnesty International" ir atzinusi viņas par sirdsapziņas cietumniecēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!