Krievijas prezidents Vladimirs Putins ceturtdien iesniegs parlamentam likumprojektus, kas piešķir viņam tiesības atcelt federācijas subjektu vadītājus un nodibināt Maskavas bezprecedenta kontroli pār visu Krieviju.
Dažas stundas pēc premjera Mihaila Kasjanova apstiprināšanas parlamentā Putins trešdien paziņoja, ka ir izstrādājis vairākus šādus likumus, un uzsvēra, ka tie pilnībā atbilst Krievijas 1993.gada konstitūcijai.

Putins uzrunā tautai paziņoja, ka centīsies panākt, lai parlaments apstiprinātu prezidenta pilnvaras atcelt federācijas subjektu vadītājus un aizliegt viņu iekļaušanu Federācijas padomē (parlamenta augšpalātā).

Viņš arī pieprasa tiesības atlaist vietējās likumdošanas institūcijas, kuras pieņem likumus, kas ir pretrunā ar Krievijas konstitūciju.

Federācijas padomi, kuras sastāvā šobrīd ir gubernatori un vietējo parlamentu spīkeri, Putins iecerējis veidot no viņu pārstāvjiem.

"Es uzskatu, ka federācijas subjektu vadītājiem jākoncentrējas uz savu teritoriju konkrētām problēmām. Galu galā tāpēc viņi tika ievēlēti," sacīja Putins.

"Lai likumdošanā iesaistās viņu pārstāvji, bet [dara to] pastāvīgi un profesionāli," viņš piebilda.

Putins arī paredz tiesības gubernatoriem brīvi atcelt no amatiem visus savus padotos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!