Foto: AP/Scanpix

Krievijas propaganda par ASV pretraķešu aizsardzības sistēmu Eiropā ir 100% atrauta no faktiem, mēneša sākumā Bukarestes samita laikā intervijā izdevumam "Defence Matters" norādīja NATO ģenerālsekretāra vietnieks Aleksandrs Veršbovs.

Par Eiropas pretraķešu aizsardzības sistēmas izveidi NATO dalībvalstis vienojās 2010.gadā. Paredzēts, ka projekts tiks pabeigts 2020.gadā, un būtiski sistēmas elementi bāzēsies Polijā un Rumānijā.

Maskava vairākkārt paudusi bažas, ka Eiropas pretraķešu aizsardzības sistēma, kas ir ASV īstenots militārs projekts, apdraud Krievijas drošību. Vašingtona savukārt apgalvo, ka tas vērsts pret tādām valstīm kā Irāna un nerada nekādus draudus Krievijai.

NATO ģenerālsekretāra vietnieks intervijā izdevumam "Defence Matters" sacīja, ka "Krievijas propaganda šajā gadījumā ir 100% atrauta no faktiem".

"Es vēlos uzsvērt, ka tam, ko krievi saka, nav nedz politikas, nedz fizikas likumos balstīta pamatojuma," uzsvēra Veršbovs.

"Jābūt plakanas zemes biedrības loceklim, lai ticētu, ka krievu ballistiskās raķetes, izšautas pret Savienotajām Valstīm - uz to attiecas stratēģiskā stabilitāte -, varētu pārtvert sistēmas, kuras izvietotas Rumānijā un Polijā. Tas vienkārši ir pretrunā fizikas un ģeogrāfijas likumiem," norādīja Veršbovs.

"Pat tad, ja šīs sistēmas tiktu brīnumainā kārtā pārvietotas tūkstošiem kilometru uz ziemeļiem, tās vienalga nespētu sašaut Krievijas stratēģisko arsenālu," viņš piebilda.

Veršbovs norādīja, ka NATO cenšas pretdarboties Krievijas propagandai, cīnoties pret meliem ar patiesību, bet Krievijas centieni šķelt Eiropas Savienības (ES) vienotību būs nopietna problēma arī turpmāk.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!