Foto: DELFI

Pēc pirmdien, 16. februārī, Kauņā notikušā gājiena par godu valsts neatkarības pasludināšanas gadadienai Krievijas lielākais globālais medijs RT to nosaucis par "fašistu maršu".

"Aptuveni 500 lietuvieši, daži ar svastikām, apmeklēja galēji labējo maršu valsts otrajā lielākajā pilsētā Kauņā. Pilsēta ir viena no Baltijas briesmīgākajām Otrā pasaules kara laika ebreju slaktiņu vietām, kur gandrīz 10 000 cilvēku tika nogalināti vienā dienā," raksta RT.

Portāls "Delfi.lt" gan atzīmē, ka Lietuvas Nacionālās jaunatnes savienības rīkotajā gājienā piedalījušies ne vairāk kā 200 cilvēku. Tā apmeklētāju vidū bijuši Lietuvas nacionālo kustību biedri un folkloras kopu pārstāvji, kā arī citi interesenti.

Kā manāms fotogrāfijās, arī vienīgā svastika jeb ugunskrustam līdzīgas formas simbolika, kura redzama gājienā, bijusi visai attāla no tās, ko savulaik izmantoja Nacistiskā Vācija. Kādam folkloras kopas pārstāvim uz bungām līdzīga instrumenta redzams tautiskā stilā uzgleznots "čūsku ugunskrusts".

Gājiens notiek jau piekto reizi un ikreiz bijis pretrunīgi vērtēts, jo tā rīkotāji iestājas gan pret Lietuvas sliekšanos uz Austrumiem, gan Rietumiem. Jautāts, vai pēc Ukrainas konflikta sākšanās Lietuvas Nacionālās jaunatnes savienība nav mainījusi savus ideoloģiskos uzstādījumus, tās priekšsēdētājs portālam "Delfi.lt" norāda, ka attieksme pret Krieviju palikusi tikai noraidošāka.

Savukārt attiecībā pret NATO ir sapratne, ka tā ir "mūsu drošība". Tajā pašā laikā viņš norāda, ka jāsaprot, ka Eiropas Savienība galvenokārt atbild par ekonomiskiem jautājumiem.

Tāpat kā citus gadus, arī šogad gājienu klusā gājienā pavadīja aptuveni 20 antifašistu organizācijas pārstāvji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!