Foto: RIA Novosti/Scanpix

Krievijas agresīvā politika pret Ukrainu maksājusi dzīvību teju 7000 Ukrainas pilsoņu, vairāk nekā tūkstotis pazuduši bez vēsts, krituši 1675 karavīri, piektdien Augstākās radas svinīgajā sēdē, kas bija veltīta nacisma sakāves 70.gadadienai un Otrā pasaules kara upuru piemiņas dienai, sacīja Ukrainas prezidents Petro Porošenko.

Vēršoties pie kara veterāniem, Porošenko sacīja, ka viņi nevarēja iedomāties, ka pēc 70 gadiem viņu mazdēlu un mazmazdēlu dzīvēs "karš ielauzīsies no austrumiem".

"Paldies Dievam, mērogi tam nav tādi paši kā Pasaules [karam]. Bet motīvi ir tādi paši - kādam robežas spiež kā mazi zābaki, impēriskās ambīcijas, cerības atgūt "sensenās zemes", starptautisko tiesību rupja nicināšana un it kā cīņa par tādā pat valodā runājošo ļaužu tiesībām," sacīja prezidents.

"Šīs "rūpes" izvērsušās par īstu traģēdiju, ko Maskava ir sarīkojusi, pirmkārt, Donbasa krievvalodīgajiem iedzīvotājiem, kuru (krievvalodīgo) lielākā daļa dzīvo tieši Donbasā."

"Mūsu kaimiņa agresīvā politika maksājusi dzīvību teju 7000 Ukrainas pilsoņu. Tie ir ANO dati. Vairāk nekā tūkstotis pazuduši bez vēsts. Simti tūkstošu tā dēvētā krievu pavasara rezultātā kļuvuši par bēgļiem, un viņiem ir jāglābjas visā Ukrainas teritorijā."

"Pirmo reizi 70 gadu laikā mēs ar ieročiem rokās aizstāvam savu valsti, suverenitāti, teritoriālo vienotību, mūsu valsts neatkarību," viņš piebilda.

"Kopumā 1675 karavīri ir atdevuši savu dzīvību par Tēvzemi, par mūsu kopīgo uzvaru - neizbēgamo, jo Labais vienmēr uzvar Ļauno," sacīja prezidents.

Atsaucoties viņa lūgumam, parlaments ar klusuma minūti pieminēja tos, kas zaudējuši dzīvību Otrajā pasaules karā un Ukrainas "2014.-2015.gada karā par neatkarību".

Krievija pērn februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš pagājušā gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Ukrainas Ārlietu ministrijas pārstāvis Jevhens Perebijnis aprīļa beigās paziņoja, ka Krievija nav izpildījusi nevienu Minskas vienošanās punktu.

Krievija palielina savu militāro klātbūtni Ukrainā un spēku izvešanas vietā turpina iesūtīt jaunas Krievijas armijas vienības un ieročus, norādīja amatpersona.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, Eiropas Savienība, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!