Foto: AFP/Scanpix

Krievijas armijas vienības pie Ukrainas robežas veido uguns pozīcijas un maskē bruņutehniku, ceturtdien paziņoja Nacionālās drošības un aizsardzības padomes informatīvā centra pārstāvis Vladimirs Čepovojs.

"Uz robežu ar Ukrainu no Krievijas puses turpina ierasties Krievijas Federācijas Bruņoto spēku vienības. Valsts robežas tuvumā tās ierīko uguns pozīcijas un maskē kara tehniku," sacīja Čepovojs.

Kā ziņo ukraiņu robežsargi, krievu karavīri to skaidrojot ar nepieciešamību nodrošināt robežas apsardzi sakarā ar it kā notikušajiem Ukrainas karavīru pārkāpumiem.

Kā ceturtdien ziņo organizācijas "Informatīvā pretestība" vadītājs Dmitro Timčuks, Ukrainas drošības spēki saskaras ar grūtībām noslēgt Ukrainas robežu ar Krieviju sakarā ar Krievijas nepārtraukti sniegto atbalstu kaujiniekiem.

"Diemžēl šie pasākumi netiek veikti tik efektīvi, kā gribētos - visupirms sakarā ar to, ka no Krievijas teritorijas pastāvīgi ar ieročiem un kaujiniekiem tiek stiprinātas pretimstāvošās teroristiskās grupas. Viņu apgādāšana ar pretgaisa aizsardzības ieročiem ievērojami mazina aviācijas pielietošanas efektivitāti," paziņoja Timčuks.

Ukrainas drošības spēku pārstāvji pagājušajā nedēļā izteicās, ka robeža ar Krieviju tiks pilnībā noslēgta jau aizvadītajā nedēļas nogalē.

Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padomes sekretārs Andrijs Parubijs pirmdien paziņoja, ka Krievija atkal palielina sava karaspēka koncentrāciju Ukrainas robežas tuvumā, lai gan Krievijas prezidents Vladimirs Putins apgalvo pretējo.

Kā uzskata Parubijs, šāda karaspēka koncentrācija liecina par koordināciju starp Ukrainas separātistiem un Krievijas karavīriem. "Var teikt, ka darbības Ukrainas austrumdaļā tiek pilnībā koordinētas ar Krievijas vadību un teroristi Ukrainas austrumos darbojas Kremļa interesēs, pēc Kremļa norādījumiem un ar Kremļa finansējumu," uzsvēris Nacionālās drošības un aizsardzības padomes sekretārs.

Saskaņā ar Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padomes rīcībā esošo informāciju robežas tuvumā koncentrēti vairāk nekā 16 000 Krievijas karavīru. "Krimas teritorijā - līdz 22 000, Piedņestras teritorijā - līdz 3500 karavīru, kuri gatavi jebkurā brīdī pāriet uz aktīvāku un agresīvāku darbību," piebildis Parubijs.

Pēc viņa teiktā, Krievija arī turpmāk plāno palielināt militāro klātbūtni rajonā gar Ukrainas robežu, nosūtot turp Ziemeļu flotes krasta apsardzes spēku bataljonu un taktisko grupu.

Kā ziņots, aizvadītajā nedēļas nogalē NATO publiskoja satelītattēlus, kas apliecina Krievijas tanku iebraukšanu Ukrainas teritorijā, un secināja, ka Krievijas amatpersonas "nemitīgi izplatījušas maldinošus un izvairīgus paziņojumus" par savas valsts lomu gan Krimā, gan Ukrainas austrumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!