Foto: Shutterstock

Iespēja, ka Eiropas Savienība (ES) nākamgad parakstīs Viļņā parafētos asociācijas līgumus ar Moldovu un Gruziju, liek domāt, ka pieaugs Krievijas spiediens uz šīm valstīm, piektdien atzinis Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkevičs.

Atbildot uz Lietuvas Televīzijas jautājumu, vai ES rīcībā ir instrumenti, lai aizstāvētu šīs valstis, viņš norādījis, ka Eiropas Savienībai būs jāņem vērā pēdējā laikā gūtās mācības.

"Viena no mācībām ir ļoti skaidra. Runa ir par ES dalībvalstu vienotību. Ne tikai stratēģijā attiecībās ar Austrumu partnerības valstīm, bet arī stratēģijā attiecībās ar Krieviju," uzsvēris ministrs.

"Ne Moldovai, ne Gruzijai sekmes nav automātiski garantētas. Asociācijas līgumu parakstīšana ar šīm valstīm ir plānota, bet būtu naivi domāt, ka viss ritēs viegli. Es gribētu prognozēt, ka [Krievijas] spiediens noteikti nesamazināsies, bet pieaugs un sekmes būs atkarīgas ne tikai no šo valstu neatlaidības un motivācijas, bet arī no skaidras eiropiešu nostājas," sacījis Linkevičs.

Vaicāts, vai Krievijas veidotā Muitas savienība neapdraud Austrumu partnerattiecību Austrumu partnerības programmu, ministrs atbildējis, ka nesauktu to par draudiem. "Tā ir konkurence, bet ne draudi. Es un mani kolēģi, protams, sliecamies vairāk atbalstīt Eiropas projektu," viņš sacījis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!