Foto: Reuters/Scanpix

Krievijas tankkuģi pēdējo mēnešu laikā vismaz trīs reizes piegādājuši naftas produktus Ziemeļkorejai, tādējādi pārkāpjot ANO noteiktās sankcijas, kas aizliedz naftas un naftas produktu piegādes Phenjanas režīmam, aģentūrai "Reuters" pastāstījuši avoti Rietumeiropas drošības dienestos.

Naftas produktu piegādātāji kļuvuši uzmanīgāki pēc "Reuters" raksta septembrī, kurā tika atklāts, ka Ziemeļkorejas kuģi naftu uz dzimteni ved pa tiešo no Krievijas ostām, un tagad oktobrī un novembrī naftas produkti tikuši pārkrauti atklātā jūrā no kuģa uz kuģi.

Nav pierādījumu, ka naftas piegādēs Ziemeļkorejai būtu iesaistīta Krievijas valsts, taču šie krievu kuģi ir dzīvības līnija ziemeļkorejiešiem, sacīja viens avots.

Abi avoti sacīja, ka par kuģu nelegālajām darbībām liecina izlūkošanas dati un satelītattēli par kuģiem, kuri iziet no Krievijas Tālo Austrumu ostām.

ANO Drošības padome šogad trīsreiz noteikusi sankcijas pret Ziemeļkoreju, 5. augustā vēršoties pret dzelzs, ogļu un zivsaimniecības nozarēm, 11. septembrī vēršoties pret tās tekstilrūpniecību un ierobežojot naftas piegādes, un 22. decembrī ierobežojot naftas pārstrādes produktu piegādes.

ANO sankcijas ir daļa no starptautiskiem centieniem ierobežot Ziemeļkorejas ballistisko raķešu un kodolieroču programmas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!