Foto: RIA Novosti/Scanpix

Maskavas Tveras rajona tiesa piektdien attaisnoja bijušo Maskavas izmeklēšanas izolatora "Butirka" priekšnieka vietnieku Dmitriju Kratovu, kurš tika apsūdzēts nolaidībā saistībā ar advokāta Sergeja Magņitska nāvi.

Tiesa atzina, ka Kratovs nav vainīgs viņam inkriminētajās darbībās.

Prokurors pušu debašu gaitā lūdza tiesu attaisnot apsūdzēto. Magņitska ģimenes advokāti uzstāja, ka tiesas procesa gaitā nav izdevies noskaidrot visus Magņitska nāvē iesaistītos cilvēkus.

Kratovs savā pēdējā vārdā pirms tiesas sprieduma pasludināšanas paziņoja, ka nav vainīgs Magņitska bojāejā.

"Es izsaku nožēlu par viņa nāvi, bet es neesmu vainīgs, es apzinīgi pildīju savus pienākumus," sacīja apsūdzētais. "Manas darbības nekādi nevarēja novest līdz Magņitska nāvei," viņš uzsvēra.

Magņitskis tika aizturēts 2008.gadā un pēc cietumā pavadīta nepilna gada 2009.gada 16.novembrī nomira Maskavas izmeklēšanas izolatorā tādēļ, ka viņam nebija sniegta medicīniskā palīdzība.

Par Magņitska nāves iemeslu tika atzīta akūta sirds un asinsvadu mazspēja. Magņitska aizstāvji paziņoja, ka viņš vairākkārt sūdzējies par veselības stāvokli un lūdzis veikt medicīnisko izmeklēšanu.

Kremļa cilvēktiesību padomes ziņojumā pērn tika norādīts, ka Magņitski cietumā spīdzināja un savas pēdējās dzīves stundas viņš pavadīja, ieslēgts rokudzelžos.

Krievijas Izmeklēšanas komiteja 2011.gada jūlijā pabeidza papildu medicīnisko ekspertīzi un uz tās pamata Kratovam tika izvirzīta apsūdzība "nolaidībā, kas aiz neuzmanības izraisījusi cilvēka nāvi". Par šo noziegumu viņam draudēja cietumsods līdz pieciem gadiem.

Saskaņā ar izmeklēšanas versiju Magņitskis nomira tāpēc, ka Kratovs pienācīgi nepildīja savus dienesta pienākumus medicīniskās palīdzības nodrošināšanā izmeklēšanas izolatorā ieslodzītiem pilsoņiem. Lietas materiālos teikts, ka Magņitskim netika noteikta savlaicīga un atbilstoša ārstēšana un netika arī veikta adekvāta terapija, kad advokāta veselības stāvoklis krasi pasliktinājās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!