Foto: AFP/Scanpix
Krievijas tiesa otrdien piespriedusi "terorismā" apsūdzētajam ukraiņu kinorežisoram Oļeham Sencovam 20 gadu ilgu cietumsodu, kas viņam būs jāpavada stinga režīma kolonijā.

Tiesa atzina, ka Sencovs esot vainīgs mēģinājumos sarīkot terora aktus Krievijas okupētajā un anektētajā Krimā.

Pats Sencovs jebkādu savu vainu noliedzis.

Otram šajā lietā apsūdzētajam Oleksandram Kolčenko piespriesti pieci gadi stingra režīma kolonijā.

Kopumā režisoram piespriests 15 gadu cietumsods par "teroristiskas organizācijas dibināšanu", attiecīgi 10 un 11 gadi - par "līdzdalību" divos "terora aktos", septiņi gadi - par "sprādzienu gatavošanu un veikšanu", bet pieci gadi - par "ieroču un munīcijas nelikumīgu glabāšanu".

Prokuratūra bija prasījusi Sencovam piespriest 23 gadu cietumsodu.

Savukārt aktīvistam Kolčenko, kurš paudis neapmierinātību ar Krievijas īstenoto Krimas okupāciju un aneksiju, prokuratūra pieprasīja piespriest 12 gadus cietumā.

Kaut arī nedz Sencovs, nedz Kolčenko nav lūguši piešķirti viņiem Krievijas pilsonību, viņi tika tiesāti kā Krievijas pilsoņi. Atbalstītāji uzstāj, ka lieta ir safabricēta, bet Eiropas Savienība un ASV pieprasījušas viņus atbrīvot.

Advokāti norāda, ka liecinieki tikuši spīdzināti, lai piespiestu viņus sniegt liecības par Sencova un Kolčenko piedalīšanos Krievijā aizliegtās organizācijas "Labējais sektors" aktivitātēs.

Diviem Sencova un Kolčenko lietas lieciniekiem jau piespriesti smagi cietumsodi par atteikšanos sniegt liecības tiesā.

Starptautiskā cilvēktiesību aizsardzības organizācija "Amnesty International" pagājušajā mēnesī atzina - pastāv nopietnas bažas par abu vīriešu tiesībām uz taisnīgu tiesu pārmērīgo apsūdzību un iespējamās spīdzināšanas dēļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!