Foto: AP/Scanpix

Krievijas un Abhāzijas parakstītais partnerattiecību līgums ir šķērslis Gruzijas un Krievijas attiecību stabilizēšanai, norādījis Gruzijas prezidents Giorgijs Margvelašvili, vēsta ziņu aģentūra "Itar-Tass".

Margvelašvili skaidroja, ka līgums parakstīts, "pārkāpjot starptautiskās tiesības". Tas ir "solis Abhāzijas reģiona aneksijai". "Šī nelegālā līkuma parakstīšana rada jaunus izaicinājumus un draudus Gruzijai un mūsu partneriem, tas liek šķēršļus Gruzijas un Krievijas attiecību normalizēšanai," uzsvēra Gruzijas prezidents, aicinot starptautisko sabiedrību sniegt "pietiekamu politisko novērtējumu par šo nelikumīgo līgumu".

Krievijas un Abhāzijas noslēgtais partnerattiecību līgums paredz izveidot kopēju aizsardzības un drošības telpu. Saskaņā ar līgumu, abas valstis izveidos kopīgu karaspēka grupu viena gada laikā pēc līguma stāšanās spēkā. 

"Gadījumā, ja viena no pusēm [Krievija vai Abhāzija] ir pakļauta agresijai no jebkuras valsts vai valstu grupas, agresija tiks uzskatīta kā vēršanās arī pret otru pusi [valsti]," rakstīts līgumā. Šādā gadījumā vienai valstij otrai jāpiedāvā "nepieciešamā palīdzība, tostarp militārā".

Portāls "Delfi", atsaucoties uz ziņu aģentūru LETA, jau ziņoja, ka pirmdien, 24. novembrī, Krievijas prezidents Vladimirs Putins parakstīja pretrunīgi vērtēto partnerattiecību līgumu ar Gruzijas separātisko Abhāzijas reģionu.

Putins un Abhāzijas prezidents Rauls Hadžimba dokumentu parakstīja tikšanās laikā Sočos.

Līgums arī izraisījis protesta vētru pašā Abhāzijā, kur kritiķi norāda, ka tas apdraud reģiona neatkarību no Krievijas.

Putins uzsvēra, ka Abhāzijai piešķirtās Maskavas finanšu palīdzības apjoms līgumā dubultots. Līguma īstenošanas labā Maskava nākamgad tērēs piecus miljardus rubļu (90 miljonus eiro).

Līdzīgs līgums Krievijas un Dienvidosetijas starpā tika noslēgts pagājušajā nedēļā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!