Foto: AFP/Scanpix

Jauns Krievijas atbalstīto spēku uzbrukums Austrumukrainā iespējams laika posmā no Lieldienu beigām līdz 9. maijam, atsaucoties uz bijušo NATO spēku komandieri Eiropā Vesliju Klārku, vēsta laikraksts "Ukrainskaja Pravda".

To atvaļinātais ģenerālis Klārks norādījis uzstāšanās laikā pētniecības centrā "Atlantijas Padome" ("Atlantic Council").

"Izskatās, ka daudz lielāka konflikta izcelšanās ir neizbēgama, un es ceru, ka ASV veiks visus nepieciešamos pasākumus, lai to novērstu," paziņoja Klārks.

Dažādu faktoru analīze liecina, ka "jauns Krievijas spēku uzbrukums jāgaida pēc Lieldienu svētkiem, bet līdz 9. maijam", norādīja atvaļinātais ģenerālis.

"Varbūt, ja sabiedrotie nolems boikotēt svētkus, kuri prezidentam Putinam ir izšķiroši svarīgi, viņš nogaidīs," pieļauj Klārks, turpinot, ka jau tagad jānosūta Ukrainai ieroči, lai tā līdz uzbrukuma sākumam būtu tam gatava.

"Tā nebūs provokācija, bet tam būs stabilizējošs efekts, un mums tas ir jādara tagad," uzsvēra ģenerālis.

Bijušais NATO spēku Eiropā komandieris arī brīdināja, ka ir aplami uzskatīt, ka Putina apetīte aprobežosies tikai ar Ukrainu, norādot uz draudiem Baltijas valstīm un Polijai.

Vēstīts, ka kopš 2014. gada pavasara Ukrainas austrumos norisinās Kijevas spēku un prokrievisko kaujinieku cīņas. Rietumi apsūdz Kremli par ieroču un karaspēka sūtīšanu uz Ukrainu, bet Maskava šīs apsūdzības kategoriski noliedz.

Kopš 15. februāra Ukrainas austrumos formāli spēkā ir pamiers. Lai gan masīvi uzbrukumi kopš kaujas par Debaļcevi nenotiek, regulāri tiek ziņots par apšaudēm.

Tomēr pastāv bažas, ka jebkurā brīdī var sākties jauns uzbrukums Ukrainas spēkiem. Kā viens no iespējamiem ofensīvas virzieniem tiek minēta Mariupole.

Mariupole ir nozīmīgākais apdzīvotais centrs, kas atrodas uz ceļa starp Krieviju un okupēto Krimas pussalu, tāpēc tā ir svarīgs punkts, ja Krievija vēlētos iegūt sauszemes savienojumu ar okupēto teritoriju. Pilsētā ir arī osta, kas kaujiniekiem sniegtu nozīmīgu loģistikas atbalstu

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!