Foto: Reuters/Scanpix

Krievijas premjerministrs Dmitrijs Medvedevs parakstījis lēmumu, kurā noteikts, ka Krievijā publiskās vietās vairs nebūs iespējams anonīmi pieslēgties atvērtiem Wi-Fi tīkliem.

Turpmāk sakaru operatoriem būs jāidentificē lietotājs, norādot viņa vārdu, uzvārdu, tēva vārdu, kā arī pases rekvizītus un dzīvesvietu.

Turklāt operatoram būs nepieciešams uzstādīt unikālu ierīces numuru, ar kura palīdzību lietotājs iekļūs tīklā. Iegūtie dati tiks glabāti pusgadu un vajadzības gadījumā nodoti tiesībsargāšanas iestādēm.

Noteikumi ieviesti saistībā ar drošības situāciju, informēja Valsts dome. "Notiek informācijas karš. Anonīma pieslēgšanās internetam publiskās vietās ļauj nesodīti veikt pretlikumīgas darbības. Atrast pārkāpēju ir ļoti grūti," laikrakstam "Izvestija" skaidro Valsts domes informācijas politikas komitejas priekšsēdētāja pirmais vietnieks Vadims Deņgins.

"Amerikāņi baidās no kara, tagad viņiem vislabāk karot informācijas telpā. (..) Viņi pastiprinājuši savu holdingu "Amerikas Balss" ("Voice of America"). Tie, kuri ir ieinteresēti destabilizācijā, cenšas piepildīt tīklu ar krāpniekiem, fašistiem un ekstrēmistiem. Visam, kas saistīts ar internetu, ir jābūt identificētam," skaidroja likumdevējs.

Eksperti gan ir citās domās. Kā uzskata uzņēmuma "Rambler" pārstāvis Matvejs Aleksejevs, šis ir neiespējams risinājums, ņemot vērā cilvēku daudzumu, kuri publiskās vietās pieslēdzas pieejamajiem tīkliem. "Nedomāju, ka visi, kas aizies uz Gorkija parku, uzrādīs savas pases," spriež Aleksejevs.

Kāds cits interneta pakalpojumu sniedzējs uzskata, ka noteikumus teorētiski ir iespējams izstrādāt, ja tiek izveidots īpašs interfeiss, kas, lietotājam pieslēdzoties, liks ievadīt savus pases datus. Tomēr neviens nevarēs pārbaudīt ievadīto datu patiesumu.

Trešdien kļuva arī zināms, ka valdība likusi sociālajiem tīkliem un citām plaši pazīstamām interneta vietnēm uzstādīt programmatūru un aparatūru, kas ļaus specdienestiem automātiskā režīmā iegūt informāciju par lietotāju darbībām šajās mājaslapās. Arī šo prasību 31.jūlijā parakstījis premjerministrs Dmitrijs Medvedevs.

Šis nolikums precizē likumu par blogu rakstītājiem. Tajā norādīts, ka mājaslapām jāpieslēdz aprīkojums un programmatūra drošības iestāžu informēšanai. Noteikumi arī liedz interneta vietnēm atklāt "izmeklētāju veikto operatīvo pasākumu organizatoriskos un tehniskos paņēmienus". Kurš tieši maksās par šī aprīkojuma uzstādīšanu, noteikumos nav norādīts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!