Foto: stock.xchng

Krievijas Valsts dome uzskata, ka Eiropas parlamentāriešiem ir jāreaģē uz Latvijas mēģinājumiem “ heroizēt” bijušos “esesiešus” un Krievijas tautiešu cilvēktiesību pārkāpumiem, vēsta aģentūra “RIA Novosti”. Deputāti dokumenta apspriešanas laikā izteikušies arī par iespēju ieviest ekonomiskās sankcijas pret Latviju.

Valsts domes deputāti izsaka savu nesapratni par Eiropas Parlamenta (EP), Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas (EPPA), Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) parlamentārās asamblejas un citu starptautisku organizāciju neiejaukšanās pozīciju šajā jautājumā, teikts piektdien pieņemtajā Valsts domes paziņojumā.

Dokumentā norādīts, ka 16. martā bijušie SS brīvprātīgo vienību karavīri pulcējās uz kārtējo pasākumu Rīgā un sanāksmi kapos Lestenē, šajos pasākumos piedalījušies arī politiķi, to skaitā Latvijas Saeimas deputāti.

“Tāda Latvijas varas rīcība pakļauj revīzijai Nirnbergas tribunāla lēmumu, saskaņā ar kuru ir nosodāmas visas personas, kas bijušas SS, tai skaitā “Waffen SS” sastāvā,” teikts paziņojumā.

Ja Eiropas sabiedrība operatīvi un nepārprotami nenosodīs pēdējo mēnešu notikumus Latvijā, Krievijas Valsts domes deputāti to uzskatīs par ES piekrišanu Latvijas mēģinājumiem reabilitēt fašismu un pārskatīt Otrā pasaules kara rezultātus, uzsver deputāti.

Paziņojumā arī norādīts uz “Latvijas varas rusofobo pozīciju”, kas saglabājusi “modernai Eiropas valstij apkaunojošo “nepilsoņa” statusu attiecībā pret lielu tās iedzīvotāju daļu”. Par apkaunojošu nosaukta arī “krieviski runājošā mazākuma valodas diskriminācijas politika”.

Dokumenta apspriešanas laikā vairāki deputāti izteicās par iespēju ieviest ekonomiskās sankcijas pret Latviju, vēsta aģentūra.

Jau vēstīts, ka Krievijas Ārlietu ministrija (ĀM) paudusi sašutumu par 16. martā Rīgā notikušo leģionāru atceres gājienu un Lestenē notikušo piemiņas pasākumu.

16.marts ik gadu izraisa plašu rezonansi, jo šajā dienā tiek pieminēti Latvijas leģionāri. Bijušie leģionāri ir dienējuši nacistiskās Vācijas formējumā "Waffen SS", kuru Nirnbergas tribunāls nav atzinis par kara noziegumus pastrādājušu organizāciju. Tomēr ārvalstīs viņus dažkārt dēvē par bijušajiem esesiešiem. Lai gan oficiāli "Waffen SS" bija brīvprātīgo formējums, faktiski vairākums tur dienējušo tika mobilizēti piespiedu kārtā.

Latvijas Ārlietu ministrija norāda, ka latviešu leģiona izveide bija nacistu noziegums, jo saskaņā ar 1907.gada Hāgas konvenciju okupēto teritoriju iedzīvotājus ir aizliegts iesaukt bruņotajos spēkos. Vārds "brīvprātīgais" tika lietots, lai apietu šo konvenciju.
Par izvairīšanos no iesaukšanas leģionā draudēja cietuma, bet vēlāk - nāves sods. Latviešu leģions bija frontes vienība, un trešdaļa tās kareivju krita frontē. Neviens no leģiona nekad nav atzīts par vainīgu kara noziegumos kā leģiona dalībnieks. Tie Latvijas iedzīvotāji, kas piedalījās nacistu izdarītajos noziegumos un kas bija atbildīgi par tiem, pēc kara tika tiesāti un saņēma pelnīto sodu, paskaidro ministrija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!