Foto: AFP/Scanpix

Krievijas oligarhs Boriss Berezovskis, kas dzīvo trimdā Lielbritānijā, bija iesaistīts pankgrupas "Pussy Riot" dalībnieču 21.februārī notikušajā protesta akcijā, kad viņas Maskavas Kristus Pestītāja katedrālē uzkāpa priesteriem paredzētā vietā un izpildīja "panku lūgšanu" pret Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, vēstīja Krievijas valsts televīzijas kanāls "Rossija-1".

Televīzijas raidījumā otrdienas vakarā bija redzams vīrietis, kas apgalvoja, ka ir bijis Berezovska padomnieks un paziņoja, ka oligarhs viņam esot parādījis videomateriālu par vienu no "Pussy Riot" dalībniecēm un viņas vīru, sakot, ka "mēs sāksim darbību baznīcas virzienā".

"2011.gada 11.februārī [Londonas] restorānā "Zafferano" Boriss Abramovičs Berezovskis man par to stāstīja un parādīja to savā "iPad"," tumšā telpā filmētā intervijā "Rossija-1" stāstīja vīrietis, kas tika pieteikts kā Aleksejs Vešņaks.

"Kas stāvēja aiz sievietēm, kas zaimoja? Manuprāt, viens no šiem cilvēkiem ir Boriss Abramovičs Berezovskis," teica Vešņaks, piebilstot, ka Berezovska mērķis bija graut Krievijas Pareizticīgo baznīcas un drošības spēku varu.

"Pussy Riot" advokāti gan vēlāk kā absurdus noraidīja "Rossija-1" apgalvojumus. "Visa studija murgo," mikroblogošanas vietnē "Twitter" televīzijas kanāla pārraidi komentēja pankgrupas dalībnieču advokāte Violeta Volkova.

Berezovskis, kas dzīvo Lielbritānijā, Krievijai jau ir aizmuguriski notiesāts par naudas līdzekļu piesavināšanos, un viņa vārda saistīšana ar "Pussy Riot", visticamāk, ir jauns mēģinājums graut viņa reputāciju.

Intervijā Maskavas radiostacijai "Eho Moskvi" Berezovskis trešdien noliedza jebkādu saistību ar "Pussy Riot". Viņš gan atzina, ka pazīst Vešņaku, raksturojot viņu kā baznīcai pietuvinātu personu.

Tomēr, vērtējot "Pussy Riot" rīcību Maskavas katedrālē, Berezovskis atzina, ka "būtu lepns, ja es būtu izdomājis to projektu".

Vešņaks raidījumā pieļāva, ka Berezovskis restorānā viņam ir rādījis politiskās mākslas grupas "Voina" ("Karš") video, kurā redzama "Pussy Riot" dalībniece Nadežda Tolokoņņikova un viņas vīrs Pjotrs Verzilovs.

"Viņš to atvēra un teica man: "Paskaties uz Petju Verzilovu, paskaties uz Tolokoņņikovu, mēs drīz sāksim rīkoties. Drīz daudz, kas notiks.. Tu redzēsi. Mēs sāksim darboties baznīcas virzienā"," par sarunu restorānā stāstīja "Rossija-1" intervējamais.

Verzilovs "Eho Moskvi" teica, ka, visticamāk, raidījuma veidotājus sūdzēs tiesā par šādiem, kā viņš to nosauca, fantastiskiem izdomājumiem.

Raidījumā kā vienīgais pierādījums Berezovska un Vešņaka saistībai tika parādīta fotogrāfija, kurā redzami apskaujamies divi vīrieši melnās ādas jakās.

Pagājušajā mēnesī laikraksts "Komsomoļskaja pravda" vēstīja, ka Londonas sabiedrisko attiecību kompānija pēc Berezovska pasūtījuma ir piedāvājusi māksliniekiem 100 tūkstošus eiro (70 tūkstošus latu) par publiska atbalsta "Pussy Riot" paušanu.

Raidījuma "Provokatori-2" vadītājs Arkādijs Mamontovs sarunājās ar "Pussy Riot" lietas galveno izmeklētāju Artjomu Rančenkovu un Krievijas Pareizticīgās baznīcas svētās sinodes vadītāju Vladimiru Legoidu, tomēr neviens Berezovska vai pankgrupas puses pārstāvis diskusijā nepiedalījās.

"Mums saka, ka sabiedrība ir sašķēlusies. Runas par sašķelšanos ir muļķības. Mūsu ir daudz. Mūsu valstī pārliecinošam vairākumam cilvēku zaimošana nav pieņemama," teica baznīcas pārstāvis.

Savukārt izmeklētājs par "Pussy Riot" dalībniecēm teica, ka "viņas ir īstas revolucionāres, viņas ir īsti sātani, kas vēlējās mainīt mūsu sistēmu".

Tomēr augsta ranga Krievijas ierēdnis Andrejs Kurajevs kritizēja raidījumu, savā blogā apšaubot, vai Berezovskis uzticētos Vešņakam. "Neesmu "Pussy Riot" vai Berezovska pusē. Bet kādēļ melot?" viņš jautāja.

Jau ziņots, ka piecas " Pussy Riot" dalībnieces spilgtu krāsu sejas maskās 21.februārī Maskavas Kristus Pestītāja katedrālē uzkāpa priesteriem paredzētā vietā un izpildīja "panku lūgšanu" pret Putinu.

Par piedalīšanos šajā akcijā martā tika aizturētas trīs grupas dalībnieces – Nadežda Tolokoņņikova, Jekaterina Samuceviča un Marija Aļohina. 17.augustā Maskavas Hamovņiku rajona tiesa viņas atzina par vainīgām huligānismā, rupjā sabiedriskās kārtības pārkāpšanā un naida izrādīšanā pēc reliģiskām pazīmēm, par ko viņām piesprieda divu gadu cietumsodu, lai gan prokuratūra prasīja triju gadu cietumsodu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!