Foto: Reuters/Scanpix

Krievijas varasiestādes plāno nogādāt nolaupīto igauņu Drošības policijas virsnieku Estonu Kohveru no Pleskavas, kur sākusies viņa tiesa, atpakaļ uz Maskavu, atsaucoties uz Kohvera advokātu, pirmdien ziņo izdevums "Postimees Online".

Krievijas norīkotais Kohvera advokāts Jevgēņijs Aksjonovs "Postimees Online" atklāja, ka viņa klients tiks nogādāts atpakaļ Maskavā, jo nepieciešams veikt "papildu procesuālos soļus". Ko tas īsti nozīmē, tiesai neesot atļauts atklāt.

Izlemts, ka tiesas prāva pret Kohveru turpināsies augustā.

Tomēr Pleskavas tiesas preses pārstāve Jūlija Brona sacīja, ka lēmums par Kohvera pārvešanu uz Maskavu vēl nav pieņemts. Tiesa to nedz apstiprinot, nedz noliedzot.

Kā ziņots, Krievijas drošības dienesti pērn 5.septembrī nolaupīja Kohveru Luhamā, Igaunijas dienvidaustrumos pie Igaunijas un Krievijas robežas, un ar varu aizveda uz Krieviju, kur viņš tika turēts Maskavas Lefortovas cietumā.

Pagājušajā nedēļā viņš tika pārvests uz Pleskavu, kur sākās tiesas process.

Kohveru apsūdz spiegošanā, ieroču kontrabandā un nelikumīgā Krievijas robežas šķērsošanā, un pagājušajā nedēļā pirmajā tiesas sēdē viņam tika izvirzīta arī apsūdzība nelikumīgā ieroča nēsāšanā, bet viņa pirmstiesas apcietinājuma termiņš pagarināts līdz 2.augustam.

Tiesas prāva notiek aiz slēgtām durvīm, un Igaunijas pārstāvjiem tajā liegts piedalīties.

Aksjonovs "Postimees Online" sacīja, ka nezina, cik ilgs būs tiesas process. Viņš sacīja, ka aizstāvības puse koncentrējas uz to, lai Kohveram tiktu piespriests pēc iespējas īsāks cietumsods.

Minimālais cietumsods esot desmit gadi.

Igaunijas ārlietu ministre Keita Pentusa-Rosimannusa aicināja paturēt prātā, ka Kohvera tiesas process nav īsts un ticams tiesas process.

Viņa sacīja, ka jau no paša sākuma Krievijas puse centusies radīt pēc iespējas lielāku troksni ap šo lietu, lai viestu neskaidrību par to, kas patiesībā notika pagājušā gada 5.septembrī.

"Igaunijas Drošības policijas virsniekam Krievijas drošības dienests ar spēku laupīja brīvību Igaunijas teritorijā, un viņš turpina būt pretlikumīgi aizturēts Krievijā. Tas ir nopietns starptautisko tiesību pārkāpums, un tas ir nepieņemami," paziņoja ministre.

Pentusa-Rosimannusa apstiprināja, ka Igaunija turpinās aktīvi izmantot visus diplomātiskos līdzekļus, lai uzturētu spiedienu Kohvera lietā gan starptautiskā līmenī, gan divpusējās attiecībās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!