Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Lielbritānijas Ārlietu dienests Krievijas vēstnieka Londonā Aleksandra Jakovenko lūgumu tikties ar ārlietu ministru Borisu Džonsonu, lai pārrunātu Solsberi indēšanas gadījumu, nodēvējis par "diversantu taktiku", sestdien vēsta britu raidsabiedrība BBC.

Krievijas vēstnieks Londonā Jakovenko ir lūdzis tikšanos ar Džonsonu, lai pārrunātu situāciju, kas izveidojusies saistībā ar bijušā Krievijas dubultaģenta Sergeja Skripaļa un viņa meitas saindēšanu.

Vēstniecība norādījusi, ka Jakovenko tikšanās ar Džonsonu nepieciešama, lai apspriestu "visu divpusējo attiecību kompleksu".

Krievija uzskata, ka līdžšinējam sadarbības līmenim ar Lielbritānijas Ārlietu ministriju "nevar dot pozitīvu vērtējumu".

Savukārt britu Ārlietu ministrija sestdien norādījusi, ka tieši šāda Krievijas reakcija bijusi "neapmierinoša", jo sekojusi trīs nedēļas pēc tam, kad Krievijai tika lūgts rīkoties konstruktīvi.

Ministrija norādījusi, ka reaģēs uz Krievijas lūgumu "pienācīgajā kārtībā" un paziņojusi, ka ir pagājušas vairāk nekā trīs nedēļas, kopš Lielbritānija lūgusi Krievijai atbildēt uz vairākiem jautājumiem, kas saistīti ar Skripaļa un viņa meitas saindēšanu, bet tagad, kad izgāzušies tās mēģinājumu Lielbritānijā un upuru veselības stāvoklis uzlabojas, tā sāk izmantot atšķirīgu diversantu taktiku.

Skripaļs un viņa meita Jūlija 4. martā tika atrasti bezsamaņā uz soliņa Solsberi. Britu speciālisti noskaidroja, ka viņi saindēti ar nervus paralizējošo vielu "Novičok", kura varētu būt nākusi tikai no Krievijas un, visticamāk, pielietota ar Kremļa svētību. Maskava savu vainu notikušajā noliedz.

66 gadus vecais Skripaļs kopš tā laika atrodas slimnīcā un viņa stāvoklis tika raksturots kā kritisks, bet stabils. Savukārt 33 gadus vecā meita Jūlija ceturtdien ir izplatījusi paziņojumu, ka ar katru dienu jūtas labāk.

Piektdien Solsberi slimnīcās mediķi paziņoja, ka Skripaļa stāvoklis vairs nav kritisks un tas "strauji uzlabojas".

Skripaļa un viņa meitas saindēšana izraisīja diplomātisku spriedzi starp Rietumiem un Maskavu. Lielbritānija izraidīja 23 krievu diplomātus. Izrādot solidaritāti Londonai, Krievijas diplomātus izraidīja vēl vairāk nekā 20 valstis.

Maskava uz to atbildēja ar attiecīgo valstu diplomātu izraidīšanas no savas teritorijas.

Trešdien Krievija ierosināja veikt kopīgu notikušās indēšanas izmeklēšanu, taču šo priekšlikumu Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācija (OPCW) noraidīja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!