Pēc desmit gadu ilgas izmeklēšanas Spānijā sākusies tiesa pret par krievu mafiju uzskatītiem darboņiem, kur viens no apsūdzētajiem ir Krievijas Valsts domes deputāts Vladislavs Rezņiks (attēlā), vēsta "Currenttime".

Rezņikam izvirzītas apsūdzības naudas atmazgāšanā un Spānijas prokuratūra pieprasa viņam piespriest piecarpus gadu ilgu cietumsodu. Deputāts pats personīgi ieradās tiesas sēdē Madridē.

Līdz ar Rezņiku tiek tiesāta arī viņa sieva Diāna Gindina. Abi savu vainu noliedz.

Izmeklēšana tā sauktās krievu mafijas lietā Spānijā sākās 2008. gadā. Lietā pavisam figurē 18 Krievijas pilsoņi. Saskaņā ar izmeklēšanas versiju viņi visi pieder Tambovas-Mališeva apvienotajam organizētās noziedzības grupējumam un kopš 1996. gada nodarbojas ar finanšu mahinācijām. Grupas līderi – Genādijs Petrovs un Aleksandrs Mališevs – ir uz brīvām kājām un tiek meklēti.

Spāņu izmeklētāji Rezņika vainu cer pierādīt ar noklausītu telefona sarunu ierakstiem, kurās Režņiks dzirdamas runājam ar Petrovu.

Izmeklēšanas pret tā saukto krievu mafiju ietvaros 2008. gadā Maljorkā jau tika aizturēts pats grupējuma līderis Genādijs Petrovs (attēlā zemāk). Bez noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas grupējums arī nodarbojies ar tādām noziedzīgām darbībām kā narkotiku tirdzniecība, uzskata spāņu likumsargi. Grupa sadarbojusies ar Kolumbijas narkokarteli.

Foto: AFP/Scanpix/LETA

2010. gadā Petrovs tika atbrīvots pret drošības naudu, bet 2012. gadā saņēma atļauju uz laiku izbraukt uz Krieviju. Spānijā viņš vairs neatgriezās.

Starp cilvēkiem, ar kuriem regulāri sazinājies Petrovs un citi grupējuma locekļi, policija identificējusi daudzus Krievijas prezidenta Vladimira Putina līdzgaitniekus: bijušo Krievijas aizsardzības ministru Anatoliju Serdjukovu, bijušo premjerministru Viktoru Zubkovu, vicepremjeru Dmitriju Kozaku, bijušo sakaru ministru Leonīdu Reimanu, Krievijas Izmeklēšanas komitejas vadītāju Aleksandru Bastrikinu un citus.

Saskaņā ar medija "Times" datiem grupējuma locekļi centušies iegādāties īpašumus Spānijā personīgi Putinam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!