Foto: AFP/Scanpix
Ženēvas tiesā noslēgusies Krievijas uzņēmēja Dmitrija Ribolovļeva un viņa sievas Jeļenas šķiršanās prāva, un tagad oligarham nāksies maksāt vēsturē lielāko summu par šķiršanos – 4,5 miljardus ASV dolāru.

Kā vēsta izdevums "Le Temps", divu bērnu vecāku Ribolovļevu šķiršanās prāva sākās jau 2008. gadā. Jeļena savu vīru apsūdzēja laulības pārkāpšanā un kā kompensāciju pieprasīja pusi viņa īpašumu - tobrīd 3,5 miljardus dolāru.

Savukārt 2010. gadā Ženēvas tiesa līdz procesa beigām "iesaldēja" nepieciešamo summu no Ribolovļeva aktīviem.

Tiesā biznesmeņa sieva pastāstīja, ka, neraugoties uz aizliegumu, viņas vīrs iegādājies dārgus īpašumus Havaju salās, un arī tur viņa vērsās tiesā. Tāpat biznesmenis ar starpnieku palīdzību par 20 miljoniem dolāru iegādājies nekustamo īpašumu Kauai salā, kā arī dzīvokli Ņujorkā par 88 miljoniem dolāru.

Ilgā šķiršanās procesa laikā Ribolovļevs, kurš bija galvenais īpašnieks vienā no pasaulē lielākajām kālija minerālmēslu ražošanas kompānijām "Уралкалий", lielu daļu savu akciju esot pārdevis, lai samazinātu kompensāciju šķiršanās laikā.

1966. gadā Permā dzimušais biznesmenis šobrīd naudu investē Francijas futbola klubā "AS Monaco". Pagājušā gadā viņa īpašumu vērtība sasniedza 91, miljardus dolāru, un viņš ieņēma 119. vietu "Forbes" sastādītajā pasaulē bagātāko cilvēku sarakstā.

Taču biznesa uzsākšana Ribolovļevam bija tipiska deviņdesmito gadu Krievijai, un par algota slepkavas nolīgšanu biznesa partnera nogalināšanai 1996. gadā viņš 11 mēnešus pavadīja aiz Permas cietuma restēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!