Foto: AFP/Scanpix

Krievijas robežsargi trešdien arestējuši divus vides aizstāvju kustības "Greenpeace" aktīvistus, kas Arktikā, neraugoties uz brīdinājuma šāvieniem, uzrāpušies uz Krievijas enerģētikas giganta "Gazprom" naftas ieguves platformas, pavēstīja organizācija un amatpersonas.

Aktīvisti Pečoru jūrā vēl pirms rītausmas piepūšamās laivās devušies no "Greenpeace" motorkuģa "Arctic Sunrise" uz "Gazprom" naftas platformu "Prirazlomnaja".

Krievijas robežsargiem izdevies aizturēt divus aktīvistus, bet diviem citiem tomēr izdevies nokļūt uz platformas. Tiesa gan, arī viņi vēlāk arestēti un nogādāti uz robežsargu kuģa.

Robežsargi arī izšāvuši 11 brīdinājuma šāvienus "Arctic Sunrise" virzienā, vēsta "Greenpeace". Organizācija arī apliecināja, ka kuģis paliks šajā apvidū.

Robežsargi, reaģējot uz "miermīlīgu protestu", pielietojuši "neproporcionālu" spēku", uzskata "Greenpeace".

Krievijas Federālais Drošības dienests (FDD) apstiprināja, ka robežsargi raidījuši brīdinājuma šāvienus no Kalašņikova automātiem, jo aktīvisti, ignorējot mutiski paustos brīdinājumus, atteikušies izbeigt savas "pretlikumīgās darbības".

Dienests arī apstiprināja, ka ir arestēti divi aktīvisti, un norādīja, ka viņu identitātes patlaban tiek noskaidrotas.

FDD arī apliecināja, ka licis "Arctic Sunrise" apstāties un robežsargi izšāvuši četrus artilērijas šāvienus, bet kuģis tomēr atteicies apstāties.

Robežsargi lūguši atļauju uzkāpt uz kuģa klāja, bet kuģa kapteinis to nav atļāvis, apliecināja "Greenpeace".

"Gazprom" grasās 2014.gadā sākt naftas ieguvi no platformas "Prirazlomnaja", norāda vides aizstāvju organizācija, brīdinot par naftas noplūdes draudiem dabas rezervātu teritorijā, kurā mīt polārlāči, valzirgi un un retas putnu sugas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!