Foto: AFP/Scanpix/LETA

Aptuveni 100 britu militārpersonas norīkotas uz Solsberi, lai palīdzētu krievu spiega Sergeja Skripaļa un viņa meitas noindēšanas mēģinājuma izmeklēšanai, ziņo "Independent".

Lielbritānijas Nacionālā pretterorisma tīkla dienests, kura rīcībā nodota izmeklēšanas vadība, lūdzis palīgā armiju, lai no notikuma vietas Solsberi pārvietotu dažādus priekšmetus, piemēram, automašīnas un parka soliņus, ņemot vērā, ka bruņotajiem spēkiem ir nepieciešamais aprīkojums un zināšanas šo priekšmetu pārvietošanā, lai tie būtu izmantojami izmeklēšanā. Plašākai sabiedrībai par notikušo nav jāuztraucas un īpaši piesardzības pasākumi nav jāievēro, attiecībā uz incidenta vietā, iespējams, joprojām esošajām indes paliekām.

"Aizsardzības ministrija regulāri sniedz palīdzību glābšanas dienestiem un vietējām pārvaldes struktūrām Lielbritānijā. Militārpersonu palīdzība turpināsies tik ilgi, cik tas šajā izmeklēšanās būs nepieciešams," norādījuši bruņoto spēku pārstāvji.

Līdz ar ķīmisko, bioloģisko, radioloģisko un kodolieroču ekspertiem izmeklēšanas komandai piesaistīti arī armijas, gaisa spēku un jūras spēku eksperti, ziņo "Independent". Viņi pārbaudīs dažādas Solsberi pilsētā šobrīd sabiedrībai norobežotas teritorijas, tostarp soliņu, uz kura svētdien bezsamaņā atrasti Skripaļs un viņa meita Jūlija. Speciālisti strādās arī spiega mājā un neatliekamās palīdzības klīnikā, uz kuru cietušie sākotnēji aizvesti.

No upuriem visi nepieciešamie audu un indes paraugi esot jau paņemti, un speciālisti tos pārbaudījuši Aizsardzības ministrijai pakļautā Zinātnes un tehnoloģiju laboratorijā slēgtajā "Porton Down" kompleksā, kurā iepriekš gadu desmitiem notikusi dažādu vielu attīstīšana un pārbaude, tajā skaitā izstrādāti tā dēvētie nervu aģenti.

Iekšlietu ministre Ambera Rūda iepriekš uzbrukumā izmantoto indi raksturoja kā ļoti retu nervu aģentu. Inde ne tikai bezsamaņā noveda spiegu un viņa meitu, bet ietekmējusi vēl 19 citus cilvēkus, kuri bez aizsargtērpiem atradušies cietušo tuvumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!