Foto: AFP/Scanpix

Internetā strauju popularitāti guvusi Krievijas žurnālista un mediju kompānijas "Premier" vadītāja Romāna Romaņenko rakstīta vēstule Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam, kurā līderis aicināts nosūtīt karavīrus un glābt krievus Krievijā.

Autors vēstulē norāda, ka dzirdējis par prezidenta plāniem ievest karaspēku Krimā, lai aizstāvētu krievvalodīgo intereses, tāpēc aicina karavīrus ievest arī Vologdas apgabalā Krievijā.

"Mēs visi te esam pilnīgi krievvalodīgie un mūsu tiesības tiek pārkāptas. Slimnieki nevar iegūt nepieciešamās zāles un ārstniecību, mūsu izglītības līmenis krīt ar katru gadu, aizveras bērnu pēcstundu nodarbības un pulciņi, lauksaimniecība ir praktiski iznīcināta. Mēs visi ļoti ciešam," raksta Romaņenko.

Negodīgās vēlēšanās pie varas nokļuvušie okupanti neko iedzīvotāju labā nedara, bet tērē naudu savai reklāmai, mājām, kabinetiem, un ārzemju lidojumiem, viņš turpina.

"Mēs būsim ļoti pateicīgi un garantējam, ka nekāda partizānu kara pret atbrīvotājiem nebūs. Jā, un starptautiskās sankcijas droši vien arī nesekos," piebilst vēstules autors.

"Bet vēl mēs uzzinājām, ka jūs plānojat iztērēt daudz naudas, lai normalizētu dzīvi Krimā. Kautrējamies jautāt: vai varētu šo naudu izmantot dzīves normalizēšanai Vologdas apgabalā. Citādi mūsu apgabals ir tādā parādu bedrē, ka nekam naudas nepietiek. Bet mums ir ļoti vajadzīgi tilti, ceļi, sporta būves, ražošanas objekti, jaunas darba vietas..," skaidro žurnālists.

"Ar cieņu un cerību uz atbrīvošanu, Vologdas apgabala krievvalodīgie iedzīvotāji," nobeidz vēstules autors.

Vēstule gan realitātē netika nosūtīta, bet ir publicēta "Facebook" lapā, kur guvusi ievērojamu popularitāti un ir izplatītā tālāk internetā, Vologdu saturā nomainot ar citiem Krievijas reģioniem, ziņo radio "Brīvā Eiropa".

Romaņenko stāsta, ka "Premier Radio" veica aptauju, kurā noskaidrots, ka 82% no vairāk nekā 1000 respondentiem būtu gatavi parakstīties zem šādas vēstules.

Tomēr ne visi bijuši priecīgi par Romaņenko sacerējumu. Šonedēļ, atgriežoties no atvaļinājuma, žurnālists uzzināja, ka ir uzaicināts uz nopratināšanu, jo drošības iestādes vēstules dēļ sākušas izmeklēšanu par iespējamo "ekstrēmismu".

Savukārt uz viņa dzīvokļa durvīm bijusi uzkrāsota svastika un uzraksts "Stop Maidan". Romaņenko izsaucis policiju, kura mājas pasta kastītēs atrada samestas skrejlapas, kurās iedzīvotāji tika brīdināti, ka viņu mājā dzīvo "Ļvivas nelietis, kurš atbalsta Rietumus un Ukrainas sagraušanu", raksta "Brīvā Eiropa".

Vēstīts, ka Krievija ir okupējusi un anektējusi Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Maskava ir paziņojusi, ka aizstāv krievvalodīgos un patur tiesības savus tautiešus aizsargāt arī citos Ukrainas reģionos.

Pēc 16. martā Krimā notikušā starptautiski neatzītā referenduma, kurā 97% balsotāju izteikuši vēlmi pievienoties Krievijai, 18. martā Krievijas prezidents Vladimirs Putins parakstīja līgumu par pussalas uzņemšanu Krievijas Federācijas sastāvā.

Kremļa interneta vietnē publicēts paziņojums, ka Krima ir uzņemta Krievijas sastāvā. Līdz 2015. gada 1. janvārim Krimā noteikts pārejas periods, kurā pussalā tiks integrēta Krievijas ekonomiskajā, finanšu, kredītu un tiesiskajā sistēmā. Krievijas likumi un citi normatīvie akti Krimā un Sevastopolē darbojas no dokumenta parakstīšanas dienas - 18. marta, teikts paziņojumā.

Kijeva un ASV un Eiropas Savienība (ES) referendumu, kurš noticis pārkāpjot Ukrainas un starptautiskos likumus, kā arī Krievijas militārās intervences apstākļos, neatzīst. Ukrainas amatpersonas norāda, ka referenduma rezultāti un tā augstā aktivitāte (piedalījušies 83% Krimas iedzīvotāju) ir falsificēti.

Krimas pussala Krievijas spēku kontrolē atrodas jau no februāra beigām. Svarīgākos objektus un Ukrainas armijas bāzes ir ieņēmušas vai ielenkušas bruņotas vienības, kuras plaši uzskata par Krievijas karaspēku, lai gan Krievija savu spēku klātbūtni ārpus bāzēm Krimā noliedza.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!