Foto: AP/Scanpix/LETA
Bijušais kriketa spēlētājs Imrans Hans ceturtdien pasludinājis savas partijas uzvaru Pakistānā trešdien notikušajās valsts parlamenta un pašvaldību vēlēšanās, tikmēr konkurenti velēšanu procesā saskata krāpšanos, vēsta raidsabiedrība BBC.

"Mēs bijām veiksmīgi un mums ir dots mandāts," viņš paziņoja televīzijas uzrunā. Tiek prognozēts, ka viņa PTI partija gan neiegūs absolūto vairākumu un nāksies meklēt koalīcijas partnerus.

Oficiāla informācijas par vēlēšanu rezultātiem tiek gaidīta vēlāk ceturtdien. Lai iegūtu kontroli pār parlamentu, partijai jāiegūst vismaz 137 vietas no 272. Pēc 49% balsu saskaitīšanas PTI partijai ir 120 vietas.

Bijušā premjerministra Navaza Šarifa partija un daudzas mazās partijas jau ir noraidījušas vēlēšanu rezultātus, apsūdzot konkurentus krāpniecībā un manipulēšanā ar rezultātiem.

Galvenie konkurenti šajās vēlēšanās ir Hana TPI un Šarifa PML-N partijas. Trešo vietu prognozē noslepkavotā premjerministra Benazira Buto liberālajai PPP.

Hāns savā paziņojumā uzsvēra, ka šīs ir bijušas caurspīdīgākās un godīgākās vēlēšanas Pakistānas vēsturē un solīja izmeklēt visus apgalvojumus par nepilnībām.

Vēlēšanu kampaņu ir aizēnojusi vardarbība. Balsošanas dienā kāda iecirknī sprādzienā nogalināts 31 cilvēks.

Pakistāna ar saviem 200 miljoniem iedzīvotāju ir viena no lielākajām musulmaņu valstīm pasaulē, kā arī svarīga jaunattīstības valsts. Pakistāna ir bruņota ar kodolieročiem un ir naidīgās attiecībās ar Indiju.

Valsts lielāko daļu vēstures ir pārvaldījuši militāristi, tāpēc šīs vēlēšanas ir svarīgas kā otrā secīgā demokrātiskā varas pāreja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!