Foto: Reuters/Scanpix

Ceturtdien no bruņutransportiera pie Armjanskas pilsētiņas Krimā demonstratīvi atklāta uguns pa Ukrainas robežsargu lidmašīnu, atsaucoties uz robežsardzes preses centru, vēsta aģentūra UNIAN.

Tā ir jau otrā reize, kad no Krimas teritorijas apšaudīts robežsargu izlūkošanas lidaparāts. Šāvieni nākuši no Krievijas karavīru un prokrievisko aktīvistu apsargāta kontrolpunkta.

"Pirmo reizi robežsardzes lidmašīnu, kurā nav bruņojuma, apšaudīja ar automātisko ieroci tajā pašā virzienā 8. martā. Tikai pateicoties pilotu meistarībai, kuri veica strauju manevru, maksimāli samazināja lidojuma augstumu un mainīja kursu, izdevās izkļūt no apšaudes sektora," informē ministrija.

Vēstīts, ka Krimas pussala kopš februāra beigām faktiski ir nonākusi prokrievisko spēku kontrolē. Svarīgākos objektus ir ieņēmušas vai ielenkušas bruņotas vienības bez atpazīšanās zīmēm, kuras plaši uzskata par Krievijas karaspēku.

Savukārt 6. martā Krimas parlaments nobalsoja par pussalas pievienošanos Krievijai. Referendums par šo jautājumu notiks 16. martā. Kijeva referendumu uzskata par nelikumīgu.

Tikmēr Krievijas prezidents Vladimirs Putins noliedz, ka krievu spēki piedalītos objektu aplenkšanā Krimā - tās esot "iedzīvotāju pašaizsardzības vienības", bet Krievija vēlas tikai aizsargāt iedzīvotājus. 

1. martā  Krievijas parlaments atļāva karaspēka izmantošanu Ukrainā, lai aizsargātu savus "tautiešus". Ukrainas armijā izsludināta pilna kaujas gatavība.

NATO, kā arī virkne Rietumvalstu izteikušas brīdinājumus Krievijai tūlītēji pārtraukt agresiju Krimā, kā arī uzstājušas uz Ukrainas nedalāmību.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!