Foto: AFP/Scanpix

Ukrainai piederošo Krimas pussalu savā kontrolē pārņēmušie karavīri, visdrīzāk, ir Krievijas īpašo uzdevumu un gaisa desanta vienības, uzskata Rietumu militārie eksperti.

Kaut arī Krievijas amatpersonas apgalvo, ka Krimas pussalu savā kontrolē pārņēmušie bruņotie cilvēki nav Krievijas karavīri, bet "vietējās pašaizsardzības spēki", nevienam visā pārējā pasaulē nav šaubu, ka līdz zobiem bruņotie vīri, kas tērpti uniformās bez uzšuvēm, ir Krievijas karavīri.

Londonā bāzētā pētniecības institūta RUSI Krievijas analītiķis Igors Sutjagins aģentūrai AFP norādīja, ka Krimā izvietotajām militārpersonām ir ekipējums, kādu izmanto tikai Krievijas elitārās īpašo uzdevumu vienības.

"Viņi ir atpazīstami, jo viņiem ir specifisks ekipējums. Tā varētu būt trešā brigāde no [Krievijas Samāras apgabala pilsētas] Toljati," sacīja Sutjagins.

Tāpat Krimā līdzās īpašo uzdevumu brigādei varētu būt izvietotas vismaz divas jūras desantnieku brigādes no Melnās jūras un Baltijas jūras flotes, uzskata analītiķis.

"Krievijas spēki ir centušies likvidēt jebkādas veida identifikācijas pazīmes. Bet mēs zinām, ka Krimā noteikti ir iesūtītas īpašo uzdevumu vienības un gaisa spēku vienības," sacīja "Jane's Intelligence Review" analītiķis Metjū Klementss.

Kāds augsta ranga bijušais Eiropas drošības struktūru pārstāvis, kas vēlējās palikt anonīms, aģentūrai AFP apliecināja, ka viņš ir "par 200% pārliecināts", ka Krimā militāro operāciju veic Krievijas īpašo uzdevumu vienību kaujinieki.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins otrdien preses konferencē paziņoja, ka Krimas pussalā pozīcijas ieņēmušie spēki neesot Krievijas karavīri, bet gan vietējie "pašaizsardzības spēki".

Tikmēr Ukrainas un Rietumu presē publicētas fotogrāfijas, kurās redzamas bruņoto cilvēku bruņuvestu auduma uzšuves ar karavīra vārdu, uzvārdu un dislokācijas vietu Krievijā.

Daudzi eksperti norādījuši uz karavīru bruņojumu, kādu izmanto tikai Krievijas bruņotie spēki.

Krimas pussalā izvietotajiem militārajiem transporta līdzekļiem ir arī Krievijas numura zīmes, kas gan pēdējās dienās no daudzām mašīnām noskrūvētas.

Arī vairāki karavīri, kas ieņēmuši pozīcijas pie Krimas stratēģiskajiem objektiem, sarunās ar Ukrainas medijiem ir atzinuši, ka viņi ir no Krievijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!