Vairāki Krievijas oficiālie mediji, tostarp "RIA Novosti", "Sputnik" un "RT" pirms dažām nedēļām, atsaucoties uz Krievijas Dienvidu militārā apgabala vadības ziņojumu, vēstīja par pie Feodosijas, Ukrainā, dislocēto S-400 "Triumph" raķešsistēmu novietošanu kaujas pozīcijā. Izmantojot publiski pieejamo informāciju, "Digital Forensic Research Lab" pētnieki norāda uz sakritību, ka tieši šajā vietā līdz šim atradušās ne tik spējīgās raķetes S-300, kuru palaišanas iekārtas izskatījušās tāpat.

Viens no medijiem, kas par jaunajām raķetēm Krievijas okupētajā Krimā veidoja sižetu, bija televīzijas kanāls "1TV Crimea". Pētnieki, izmantojot "1TV Crimea" operatora Artjoma Artijomenko privātajā soctīkla "Vkontakte" profilā publicētos foto no bāzes un tiem pievienoto ģeolokācijas informāciju, apstiprināja, ka kaujas pozīcijās izvietotās raķešsistēmas, par kurām ziņoja mediji, patiešām atrodas uz dienvidiem no Feodosijas.

Pārbaudot ģeogrāfiskās koordinātas 45.0105, 35.3981, un salīdzinot tās ar dažādos laikos uzņemtiem satelīta attēliem, noskaidrots, ka lai gan tika ziņots, ka raķetes šajā bāzē ieradušās jau pērnā gada augustā, attēlos tādas pašas raķetes redzamas jau vismaz no pērnā gada februāra. Tās varētu būt jau iepriekš šeit bijušās mazāk spējīgās S-300 palaišanas sistēmas, norāda pētnieki.

Patlaban konkrētajā vietā atrodas Krievijas 18. pretgaisa aizsardzības raķešu gvardes Sevastopoles-Feodosijas pulks. Savukārt iepriekš tā bijusi Ukrainas 50. atsevišķā pretgaisa raķešu pulka bāze, kurā jau iepriekš atradušās S-300 raķešsistēmas. Tiesa, jau 2012. gadā tā atzīmēta kā pamesta.

Lai gan medijos norādītā raķešu izvietošanas vieta sakrita ar pieejamajiem datiem par to, pētnieki ievēroja būtiskas atšķirības starp medijos izziņotajām un oficiālajos vizuālajos materiālos parādītājām raķešsistēmām. Video sižetos un fotogrāfijās redzamās sistēmas līdzinājās S-300 raķešsistēmām, ne to uzlabotajām S-400 versijām, kas tiek izmantotas kopš 1997. gada.

Feodosijā nobildētās un nofilmētās raķetes tiek vestas uz četru, ne piecu asu transportlīdzekļiem, kā tas parasti notiek militārajās parādēs. Tāpat S-400 raķešsistēmas ierasti tiek montētas uz speciālas treilera platformas, kuru velk transportlīdzeklis, kamēr S-300 tiek montēts uz paša transportlīdzekļa, liecina iepriekš telekanālā "RT" pārraidīts shematiskais zīmējums (video augstāk).

Pētījuma veicēji "Digital Forensic Research Lab" gan atzīmē, ka teorētiski "S-400" raķešsistēmas var tikt uzmontētas uz dažāda veida transportieriem, tomēr pieejamie attēli vedina domāt, ka pat, ja Krimā ir ievestas "S-400" raķetes, to palaišanas sistēmas ir uzmontētas uz tādiem transportieriem, kādi šajā vietā izmantoti jau līdz šim. Savukārt pašas raķetes vizuālajos materiālos nav redzamas, liedzot pārbaudīt to tipu.

Rezultātā jaunie Krimā izvietotie ieroči ārēji izskatās identiskie tiem mazāk spējīgajiem ieročiem, kādi okupētajā pussalā tieši šādās pat pozīcijās atradās jau vismaz kopš pērnā gada sākuma.

Pilna "Digital Forensic Research Lab" analīze skatāma šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!