Foto: AFP/Scanpix

ANO ģenerālsekretāra vietnieks cilvēktiesību jautājumos Ivans Šimonovičs nav ielaists Krimā.

Par to Šimonovičs telefoniski pastāstījis Krimas tatāru tautas padomes Medžlisa priekšsēdētājam Refatam Čubarovam, ziņu aģentūra UNIAN uzzināja Medžlisa preses centrā.

"Ivans Šimonovičs paziņoja Refatam Čubarovam, ka viņam no Krimas varasiestāžu puses ir radīti nepārvarami šķēršļi, kas viņam neļauj nokļūt Krimā, uz kurieni viņš bija izbraucis, lai novērtētu izveidojušos situāciju un izpildītu savu misiju attiecībā uz cilvēktiesību situāciju Krimā," pavēstīja Medžlisa pārstāvji.

"Atbilstoši Šimonoviča teiktajam, neraugoties uz to, viņš ANO ģenerālsekretāram nosūtīs īpašo ziņojumu par rupjiem cilvēktiesību pārkāpumiem Krimā."

"Īpašais ziņojums tiks balstīts daudzos uzticamos avotos, kas ļauj vispusīgi raksturot objektīvo ainu Krimā," norādīja Medžlisa pārstāvji.

ANO darīs visu, lai Krimas tatāru un citu Krimā dzīvojošo tautību pilsoņiem situācijā, kas ir radusies, tiktu nodrošinātas tiesības un cilvēku dzīvībām nekas nedraudētu, sacījis Šimonovičs.

Krimas reģionālā parlamenta spīkers Vladimirs Konstantinovs savukārt skaidroja, ka ANO ģenerālsekretāra vietnieks Krimā nav ielaists, jo Krimas iedzīvotāji baidās no provokācijām.

"Šeit ir daudz novērotāju, un mēs jau, taisnību sakot, viņos esam apjukuši. Drošības problēmas būtība ir tajā, ka nevis mēs nespējam to nodrošināt, bet cilvēki vienkārši vienu otru nemīl, nav uzticības Rietumu struktūrām, cilvēki no tām sagaida provokācijas," žurnālistiem sacīja spīkers.

"Mēs nolēmām ierobežot šādas vizītes, lai nebūtu attiecīgu incidentu un pēc tam mums neteiktu, ka mums šeit republikā ir anarhija," norādīja Konstantinovs.

ANO ģenerālsekretāra palīgs Stefans Dudžariks jau iepriekš bija paziņojis, ka Šimonovičs nav varējis apmeklēt Ukrainai piederošo pussalu, jo viņu tur nav ielaidušas Krimas varasiestādes.

Šimonovičs Ukrainā apmeklēja Kijevu, Harkovu un Ļvivu.

Nopietnā incidentā Krimā 5.martā jau iekļuva ANO diplomāts Reberts Serijs.

Viņa automašīnu tur uz ceļa apturēja bruņoti cilvēki bez atpazīšanās zīmēm, bloķējot sūtņa pārvietošanos. Bruņotie cilvēki centušies ar spēku piespiest sūtni doties uz lidostu, taču viņš atteicies.

Sūtnis ar vairākiem pavadošajiem cilvēkiem patvēries līdzās esošajā veikalā, kuru ielenkuši aptuveni 40 līdz 50 cilvēki ar Krievijas un Krimas karogiem, kuri skandējuši "Krievija! Krievija!" un "Putins! Putins!". Taču vairāki cilvēki un žurnālisti izveidojuši "dzīvo koridoru" līdz viņa mikroautobusam, un Serijam izdevies to sasniegt. Pēc notikušā ANO sūtnis nolēmis pārtraukt misiju Krimā un doties uz lidostu.

Bruņotās vienības, kas apsargā Krimas administratīvo robežu ar Hersonas apgabalu, pussalā vairākkārt nav ļāvuši iekļūt Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) militārajiem novērotājiem. Pret EDSO novērotāju transportu tika raidīti brīdinājuma šāvieni.

Krievija kopš 28.februāra faktiski okupējusi Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Smagi bruņoti Krievijas karavīri, tiesa gan, uniformās bez atšķirības zīmēm, bloķē visus Krimas stratēģiskos objektus, arī Ukrainas armijas daļas, no kurām vairākas ieņemtas.

Krimas reģionālais parlaments paziņojis, ka 16.martā pussalā notiks referendums par pievienošanos Krievijai.

Ukrainas valdība un starptautiskā sabiedrība uzstāj, ka Krievijas militārās okupācijas apstākļos sarīkotais referendums būs neleģitīms un tā rezultāti netiks atzīti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!