Foto: AFP/Scanpix

Krimā 16.martā ieplānotais referendums ir pretrunā ar Ukrainas konstitūciju un tas ir jāuzskata par nelikumīgu, otrdien paziņoja Šveices ārlietu ministrs un pašreizējais Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) priekšsēdētājs Didjē Burkhalters.

Kā vēsta EDSO preses dienests, lai referendums par Krimas autonomijas pakāpi vai neatkarību būtu leģitīms, tam būtu jābalstās Ukrainas konstitūcijas nosacījumos un jāatbilst starptautisko tiesību normām.

To ņemot vērā, Burkhalters aicināja visas puses atturēties no nekonstitucionālu darbību atbalstīšanas.

EDSO priekšsēdētājs arī noraidīja iespēju, ka uz Krimas referendumu varētu tikt nosūtīti EDSO novērotāji, jo galvenais kritērijs šāda lēmuma pieņemšanai - referenduma atbilstība konstitūcijai - nav izpildīts.

Turklāt, lai vēlēšanu novērotāju misija varētu tikt nosūtīta, ir jāsaņem ielūgums no atbilstošās EDSO dalībvalsts.

Burkhalters arī pauda gatavību iesaistīties dialogā, iespējams - kontaktgrupas formā, par iespējamiem Ukrainas krīzes atrisinājuma ceļiem.

Krievija kopš 28.februāra faktiski okupējusi Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Smagi bruņoti Krievijas karavīri, tiesa gan, uniformās bez atšķirības zīmēm, bloķē visus Krimas stratēģiskos objektus, arī Ukrainas armijas daļas, no kurām vairākas ieņemtas.

Krimas reģionālais parlaments paziņojis, ka 16.martā pussalā notiks referendums par pievienošanos Krievijai.

Ukrainas valdība un starptautiskā sabiedrība uzstāj, ka Krievijas militārās okupācijas apstākļos sarīkotais referendums būs neleģitīms un tā rezultāti netiks atzīti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!