Foto: Reuters/Scanpix

Vienam no Krimas tatāru līderiem - bijušajam Medžlisa priekšsēdētājam, Ukrainas parlamenta deputātam Mustafam Džemiļevam - piektdien liegts iebraukt Krievijā.

Kā informācijas aģentūrai QNA pastāstījis pats Džemiļevs, kas piektdien no Kijevas ieradās Maskavā, lai tālāk ar lidmašīnu dotos uz Simferopoli, pasu kontrolē viņam paziņots, ka iebraukšana viņam liegta. Deputātam un arī pašreizējam Medžlisa priekšsēdētāja vietniekam Aslanam Umerovam, kas viņu pavadīja, nācies atgriezties Kijevā.

Iepriekš Džemiļevs no Kijevas uz Simferopoli devās 19.aprīlī automašīnā, bet 22.aprīlī izbrauca no Krimas, lai dotos uz starptautisku tikšanos. Šķērsojot robežu, Krimas tatāru līderim tika mēģināts izsniegt oficiālu rīkojumu, kas viņam uz pieciem gadiem liedz atgriezties Krievijas anektētajā pussalā. Šis solis izraisīja plašu rezonansi sabiedrībā, bet pats Džemiļevs šādu lēmumu asi kritizēja, solot atgriezties Krimā neatkarīgi no Krievijas noteiktā aizlieguma.

Krievija februāra beigās okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu, bet martā to anektēja. Starptautiskā sabiedrība nosodījusi Krimas okupāciju un tās aneksiju neatzīst. Sodot Krieviju par Krimas aneksiju, Eiropas Savienība, ASV un citas rietumvalstis jau noteikušas sankcijas vairākiem desmitiem Krievijas augstāko amatpersonu un Kremļa tuvākā loka cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!