Foto: Arhīva foto

Krimas tatāru līderis Mustafa Džemiļevs ceturtdien mudināja NATO iejaukties Krimā, pirms tur ir noticis slaktiņš, un aicināja Krimas tatārus boikotēt svētdien gaidāmo referendumu par pievienošanos Krievijai.

"Ja citi soļi nedarbosies, NATO ir jāiejaucas tāpat kā Kosovā," Briselē, kur viņam piektdien paredzēta tikšanās ar alianses amatpersonām, sacīja Džemiļevs - Ukrainas parlamenta deputāts un bijušais Krimas tatāru tautas padomes - Medžlisa - priekšsēdētājs.

NATO intervence "parasti notiek tikai tad, kad notiek slaktiņš, mēs gribam, lai tā notiek pirms slaktiņa," sacīja Džemiļevs, kuram šonedēļ bija telefonsaruna ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu.

"Es viņam sacīju, ka mēs nesāksim karu pret Krieviju, bet ka mēs cīnīsimies par mūsu valsts teritoriālo integritāti. Mums vēl ir jāizlemj, kādas metodes mēs izmantosim," norādīja Krimas tatāru līderis.

Krimas tatāri piektdien vairākās vietās Krimā ieplānojuši demonstrācijas zem saukļiem ""Nē" - nelegālajam referendumam!".

"Mēs aicinām Krimas tatārus šo referendumu boikotēt," sacīja Džemiļevs.

"Šim referendumam nav jēgas. Es sacīju Putinam, ka tas ir pret mūsu likumiem. Neviens to neatzīs, it īpaši, zinot, ka tas notiek okupētā teritorijā," norādīja līderis.

Runājot par Krievijas karaspēka klātbūtni Krimā, Džemiļevs sacīja: "Viņi ir okupējuši mūsu zemi un plāno to anektēt visas pasaules acu priekšā. Tas nebija atļauts XX gadsimtā, bet tagad, šķiet, ka tas ir."

"Viņi saka, ka krieviem tur ir draudi? Kādi draudi? Viņi visi tur ir krievi! Vai viņi grasās atkal deportēt tatārus?"

"Es sacīju Putinam, ka tas nav taisnīgi un paudu savu dziļo satraukumu, ka var izraisīties sadursmes," Džemiļevs sacīja par savu trešdien notikušo sarunu ar Krievijas prezidentu.

"Viņš sacīja, ka viņš garantēs, ka tas nenotiek, un aicināja Krimas tatārus nerīkot vardarbīgus uzbrukumus."

"Putins sacīja, ka viņš ir devis pavēli neaiztikt Krimas tatārus," piebilda Džemiļevs.

Izdarot kopsavilkumu par sarunu ar Putinu, tatāru līderis sacīja: "Viņš man izklāstīja savu viedokli, es viņam savējo."

"Viņš sacīja: "Pagaidīsim līdz referendumam!" Es sacīju: "Mēs zinām, kas notiks, un nav nekādas jēgas." Viņš sacīja: "Parunāsim pēc 16.marta.""

Krievija kopš 28.februāra faktiski okupējusi Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Smagi bruņoti Krievijas karavīri, tiesa gan, uniformās bez atšķirības zīmēm, bloķē visus Krimas stratēģiskos objektus, arī Ukrainas armijas daļas, no kurām vairākas ieņemtas.

Krimas reģionālais parlaments paziņojis, ka 16.martā pussalā notiks referendums par pievienošanos Krievijai.

Ukrainas valdība un starptautiskā sabiedrība uzstāj, ka Krievijas militārās okupācijas apstākļos sarīkotais referendums būs neleģitīms un tā rezultāti netiks atzīti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!