Foto: RIA Novosti/Scanpix

Krievijas okupētās un anektētās Krimas pussalas premjers Sergejs Aksenovs paziņojis, ka viņam tāda organizācija, kā Krimas tatāru tautas padome – Medžliss – neeksistē, vēsta ziņu vietne "Korrespondent.net".

"No juridiskā skatu punkta man tāda organizācija neeksistē. Kāds Medžliss? Organizācija nav reģistrēta noteiktajā kārtībā. Tās nav," Kremļa varas pārstāvis Krimā paziņojis intervijā laikrakstam "Kommersant".

Aksenova paziņojums seko ziņām, ka Medžliss Krimā tiek izlikts no savām telpām.

Medžlisam ir "salīdzinoši maza autoritāte" Krimas tatāru vidū, norādījis Aksenovs, skaidrojot, ka šo padomi atbalsta ap 15 līdz 20 % Krimas tatāru, jo Medžliss neesot izpildījis nevienu programmu, kas izsludinātas kopš 1991. gada.

Aksenovs arī brīdināja, ka pret darbībām, kas saistītas ar Krimas pievienošanas Krievijai neatzīšanu, būs "ļoti stingra nostāja". Visi, kas cilvēkus sanaidos etniskās piederības dēļ, tiks izraidīti no Krimas vai tiks krimināli vajāti, pastāstīja Aksenovs.

Vēstīts, ka Krimas tatāru Medžliss ir noskaņots pret Krievijas martā realizēto Krimas okupāciju un aneksiju. Krimas tatāri, kas ir pussalas pamatiedzīvotāji, PSRS līdera Josifa Staļina laikā tika izsūtīti no savas dzimtenes. Atgriezties pussalā Krimas tatāri varēja tikai pēc PSRS sabrukuma.

Pēdējās nedēļās Krimā notikušas kratīšanas Krimas tatāru, parasti Medžlisa locekļu, mājās, norāda "Korrespondent". Krievijas likumsargi norāda, ka meklē ekstrēmistisku literatūru, ieročus un citas aizliegtas lietas.

16. septembrī Krievijas Federālā drošības dienesta (FDD) darbinieki sarīkoja kratīšanu Medžlisa telpās Simferopolē, bet pēc tam izlika padomi no telpām, skaidro "Korrespondent".

Krimā aizliegts iebraukt bijušajam Medžlisa priekšsēdētājam Mustafam Džemiļevam, kurš ir arī Ukrainas parlamenta deputāts.

Savukārt pašreizējais Krimas tatāru līderis Refats Čubarovs raksturo, ka Krimā valdošā vara ir daudz ciniskāka par to, kas bija padomju laikos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!