Foto: AFP/Scanpix

Angelas Merkeles vadīto kristīgo demokrātu (CDU) Bavārijas meitaspartija – Kristīgi sociālā savienība (CSU), kas ir neapmierināta ar kancleres īstenoto imigrācijas politiku, – plāno bloķēt viņas pretenzijas uz ceturto pilnvaru termiņu valdības vadītājas krēslā.

Laikraksts "Bild" ceturtdien vēsta, ka daudzas Bavārijas premjerministra Horsta Zēhofera vadītās CSU nodaļas pieprasa, lai partijas kandidāti, kas startēs nākamgad gaidāmajās Bundestāga vēlēšanās, apsolītu, ka neatbalstīs Merkeles kandidatūru uz kanclera amatu.

Pret Merkeli un patvēruma meklētājiem vērsta retorika mutuļo CSU vietējās nodaļās, norāda "Bild", piebilstot, ka dumpinieku vadību uzņēmies CSU jaunatnes organizācijas pārstāvis Hanss Reiherts.

Lai gan Merkele vēl nav paziņojusi, ka grasās kandidēt uz vēl vienu termiņu, viņas kareivīgā trešdienas runa Bundestāgā tiek plaši tulkota kā uzbrukums konservatīvo iekšējai opozīcijai, par spīti CDU sakāvei svētdien notikušajās Mēklenburgas-Priekšpomerānijas landtāga vēlēšanās, kurās kristīgos demokrātus apsteidza eirosekptiķu partija "Alternatīva Vācijai" (AfD).

"Esmu pārliecināta - ja mēs turēsimies pie patiesības, mēs atgūsim to, kas mums ir nepieciešams, - tautas uzticību," uzrunājot Bundestāga deputātus, uzsvēra Merkele.

Tikmēr "Bild" vēsta, ka Merkele joprojām nav saņēmusi uzaicinājumu uz 4.novembrī Minhenē paredzēto CSU ikgadējo kongresu un ka Zēhofers esot izteicies, ka nevēlas "pagājušā gada teātra atkārtošanos".

Pagājušā gada kongresā, kas notika divus mēnešus pēc Merkeles vienpersonīgā lēmuma faktiski atvērt Vācijas robežas nekontrolētai nelegālo imigrantu plūsmai, Zēhofers 13 minūtes viņu nežēlīgi kritizēja 800 CSU delegātu priekšā, pieprasot noteikt uzņemamo patvēruma meklētāju griestus.

Tikmēr aģentūra DPA ceturtdien ziņo, ka CSU sagatavojusi tālāku imigrācijas ierobežošanas pasākumu sarakstu, kuru paredzēts iesniegt piektdien un sestdien notiekošajai CSU Augšbavārijas reģionālajai konferencei.

Līdztekus jau iepriekš izteiktajām prasībām ierobežot gadā uzņemamo patvēruma meklētāju skaitu ar 200 000 un veikt viņu filtrāciju pie robežas izvietotās tranzīta nometnēs, CSU vēlas, lai priekšroka tiktu dota patvēruma meklētājiem kristiešiem.

Prasību vidū ir arī parandžu aizliegšana un atteikšanās no dubultpilsonības, kā arī nekavējoša noraidīto patvēruma meklētāju izraidīšana.

CSU prasa arī atteikties no ieceres noteikt Turcijas pilsoņiem bezvīzu režīmu. "Nācijai pašai jālemj, ko tā uzņem. To nedrīkst lemt imigranti," teikts dokumenta projektā. "Mēs iestājamies pret to, ka mūsu pasaulei atvērto valsti maina imigrācija un bēgļu straumes. Vācijai ir jāpaliek Vācijai."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!