Foto: Reuters/Scanpix

Viens ANO miera uzturētājs nogalināts un divi ievainoti kristīgo kaujinieku uzbrukumā bēgļu nometnei Centrālāfrikas Republikā (CĀR), apstiprinājis ANO ģenerālsekretāra pārstāvis Stefans Dižariks.

Uzbrukums noticis pirmdien no rīta bēgļu nometnē Brijas pilsētā CĀR austrumos.

"ANO misija CĀR ziņo, ka viens miera uzturētājs no Mauritānijas nogalināts šorīt Brijā uzbrukumā ANO policijas apsardzes punktam iekšzemes bēgļu nometnē. Vēl divi miera uzturētāji no Mauritānijas un Zambijas ievainoti," paziņojis Dižariks.

Uzbrukums nometnei noticis dažas stundas pēc tam, kad miera uzturētāji izglāba divus bēgļus, ko turēja gūstā kristīgais bruņotais grupējums "Antibalaka".

Brijā nogalinātais Mauritānijas karavīrs ir 14. miera uzturētājs, kurš zaudējis dzīvību misijā CĀR kopš gada sākuma, vēsta ANO.

Sadursmes starp kristiešu un musulmaņu kopienām CĀR iesākās 2013. gada martā, kad musulmaņu koalīcija gāza valsts prezidentu Fransuā Bozizu. Atbildot uz to, kristieši izveidoja kaujinieku nodaļas "Antibalaka". Konflikta laikā bojā gājuši vairāki tūkstoši cilvēku, bet valstī iestājusies humanitārā krīze. Apmēra 80% CĀR iedzīvotāji ir kristieši, bet 15% – musulmaņi.

Situācijas stabilizācijai uz CĀR tika nosūtīti Āfrikas savienības un Francijas militārie spēki, bet vēlāk tiem ar ANO mandātu pievienojās arī Eiropas Savienības kontingents. 2014. gada aprīlī ANO Drošības padome izveidoja miera uzturēšanas misiju CĀR, kuras kodolu veidu valstī jau esošie Āfrikas militārie spēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!