Foto: Reuters/Scanpix

Kosovas valdība trešdien neizturēja neuzticības balsojumu, kas tuvina pirmstermiņa vēlēšanu iespēju.

Par neuzticības izteikšanu premjerministra Isas Mustafas valdībai balsoja 78 parlamenta deputāti, bet pret - 34 likumdevēji. Trīs deputāti atturējās, bet pieci balsojumā nepiedalījās.

Nākamajām parlamenta vēlēšanām Kosovā būtu jānotiek pēc gada, tomēr gaidāms, ka prezidents Hašims Tači izsludinās vēlēšanas tuvāko 30 līdz 45 dienu laikā.

Opozīcijas partijas vaino Mustafas valdību nespējā īstenot savu programmu un pieņemt nozīmīgus likumus.

"Valsts tiek slikti pārvaldīta. Valstij ir vajadzīga jauna valdība," norādīja neuzticības balsojumu rosinājušās opozīcijas partijas "Iniciatīva Kosovai" deputāte Valdete Bajrami.

Mustafa paziņoja, ka neuzticības balsojuma pieprasījums esot "politisks pamflets bez jebkāda pamatojuma bāzes". Viņš arī norādīja, ka balsojuma rezultātā notiks "valsts destabilizācija, kas radīs uzticības trūkumu valsts institūcijām un institucionālo vakuumu".

Valdība pastāvēja divarpus gadus, un to veidoja Mustafas vadītā Kosovas Demokrātiskā līga, kam ir otra lielākā frakcija parlamentā, kā arī parlamenta spīkera Kadri Veseli pārstāvētā Kosovas Demokrātiskā partija, kurai parlamentā ir lielākā pārstāvniecība.

Valdība nespēja panākt parlamentā arī vairākumu, lai ratificētu robežas demarkācijas līgumu ar Melnkalni, neskatoties uz ASV izdarīto spiedienu.

Valdībai nav pietiekami daudz balsu, lai apstiprinātu vienošanos, kas tika parakstīta 2015.gadā. Opozīcija uzskata, ka Kosova tādā gadījumā zaudētu teritoriju, lai arī šādu apgalvojumu noraida valdība, kā arī vietējie un starptautiskie eksperti.

Kosova 2008.gadā pasludināja neatkarību no Serbijas, un to līdz šim atzinušas 114 valstis, bet Belgrada Kosovu joprojām uzskata par savas teritorijas sastāvdaļu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!