Foto: AP/Scanpix/LETA
Zimbabves prezidents Roberts Mugabe svētdien tiksies ar valsts armijas vadītājiem, lai pārrunātu savus nākotnes plānus, kā arī lielo spiedienu par atkāpšanos no amata, ziņo britu raidsabiedrība BBC.

Sarunas kopējo gaitu palīdzēs vadīt katoļu priesteris, atsaucoties uz Zimbabves valsts televīziju, vēsta medijs.

Tāpat svētdien Mugabes valdošās partijas "Zimbabves Afrikāņu nacionālais kongress - Patriotiskā fronte" (ZANU-PF) centrālā komiteja diskutēs par Mugabes atsaukšanu no amata.

Deviņas no 10 ZANU-PF reģionālajām komitejām norāda, ka Mugabem ir laiks atkāpties. Šo lēmumu, visticamāk, partija pieņems jau svētdienas vakarā, norāda medijs.

Zimbabves galvaspilsētā teju 10 tūkstoši cilvēku izgāja ielās, lai tādējādi protestētu pret Zimbabves prezidentu, atgādina BBC.

Iepriekš tika ziņots, ka 93 gadus vecais prezidents atrodas mājās arestā. Armijas pārstāvji piektdien skaidroja, ka ar Mugabi notiek pārrunas un ka sabiedrība par to rezultātiem tiks informēta pēc iespējas ātrāk, ziņo raidsabiedrība BBC. Piektdien, pirmo reizi kopš armija šonedēļ pārņēma varu valstī, publiski parādījies pats Mugabe.

Avoti ceturtdien medijiem stāstīja, ka Mugabe pats negrasoties atkāpties no amata.
Naktī uz 15. novembri kontroli pār situāciju valstī pārņēma armija. Harares ziemeļu rajonos, kur dzīvo Zuma un virkne valdības amatpersonu, sāka skanēt šāvieni un sprādzieni.

Karavīri ieņēma valsts Televīzijas ēku, no kurienes uzrunā tautai paziņoja, ka armija vēršas pret "noziedzniekiem", kas atrodas ap Mugabi un rada sociālas, un ekonomiskas problēmas nabadzīgajai valstij, bet pats prezidents esot drošībā. Armijnieku pārstāvis noliedza, ka valstī notiku apvērsums.

Par Mugabes atrašanās vietu vairākas stundas nekas nebija zināms, līdz Dienvidāfrikas Republikas prezidents, kurš runājis ar Mugabi pa telefonu, paziņoja, ka Zimbabves līderis atrodas mājas arestā, taču ar viņu viss ir kārtībā.

Novērotāji pieļauj, ka notiekošais varētu būt mēģinājums aizvietot Mugabi, kurš Zimbabves politikā dominē kopš astoņdesmitajiem gadiem, ar viņa atlaisto vietnieku Emersonu Mnangagvu.

Pēc Mnangagvas atlaišanas pagājušajā nedēļā par Mugabes iespējamo pēcteci tiek uzskatīta viņa sieva Greisa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!